StoryEditorOCM
FotoreportPROMOCIJA

Održano 1. izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije, brojni proizvođači predstavili svoje proizvode, evo kako su se gosti proveli

Piše Zadarski.hr
23. ožujka 2022. - 10:59

U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i u suradnji sa Zadarskom županijom – Upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, u Zadru je u utorak održano 1. izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije.

Inicijativa povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, te stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude realizirala se uz podršku Udruge vinara Zadarske županije, Obrtničke komore Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, te Hotelijersko-ugostiteljske škole Zadar.

U Kneževoj palači svoje su proizvode predstavili brojni proizvođači iz županije i to Figurica vina, PZ MasVin, Vinarija Škaulj, Degarra vinarija, Kraljevski vinogradi, Obrt Ker-Vin, Vina Buljat, Vina i likeri Fiolić, Vinarija Bora, Paška Sirana, Sirana Gligora, Uljara Nadin, 2 Štorije, OPG Dušević, Pršutana Puntica, Pršuti Butić, Mesnice Lukin, OPG Matak, OPG Ivan Rogić, OPG Matak Tartufi i Eko mlikarija. Susretu je nazočio i veliki broj predstavnika ugostiteljskih objekata i hotelskih kuća s područja Zadarske županije.

Program se sastojao od susreta proizvođača i ugostitelja/hotelijera, te druženja svih sudionika uz degustaciju tradicionalnih sezonskih jela sljubljenih s lokalnim vinima.

Stručnu prezentaciju „Zadarska vinska regija danas i 2050. godine“ o potencijalima i perspektivi Zadarske županije kao vinske regije održala je Manuela Plohl, vinska konzultantica, predavačica WSET 3 razine i diplomantica na prestižnoj Weinakademie Österreich. Plohl je između ostalog istaknula kako Zadarska županija prednjači među svjetskim vinskim regijama u zastupljenosti ekološke proizvodnje koja ovdje iznosi visokih 30.

Gastronomski dio pripremile su mlade snage iz zadarske Ugostiteljske školu na čelu s Renatom Kraljevom, a sastojao se od jela tipičnih za ovo podneblje koje odišu tradicijom i autohtonošću poput šparoga sa jajima, variva od janjetine i povrća, rolice pršuta i paške skute, te banjski brudet od sipe sa bižima i krumpirom. Sommelier Ivan Stiblik nadopunio je predstavljanje povezujući ova ukusna jela s određenim vinskim sortama.

Ovo događanje dio je snažnih aktivnosti koje TZ Zadarske županije kontinuirano provodi u okviru projekta razvoja eno-gastro-destinacije.

- Ovim uspješnim susretom započinjemo snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, te stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude u vidu turističke ponude Zadarske županije. Želimo i nadamo se kako će ovaj Poslovni susret proizvođača i ugostitelja Zadarske županije rasti svakim novim izdanjem, te biti središnje mjesto za unaprjeđenje lanca prodaje i distribucije domaćih proizvoda unutar Zadarske županije - kazala je direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Mihaela Kadija.

Pri tom je istaknula činjenicu kako Zadarska županija svojom autohtonom ishranom, tradicijom uzgoja, resursima i potencijalom posebno u vidu ekološke proizvodnje, te ponudom i razinom kvalitete usluge može i treba izrasti u ozbiljnu konkurenciju na hrvatskom Jadranu.

24. travanj 2024 04:32