StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: PREDAO SLUŽBU

Oproštajni govor umirovljenog zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića vjernicima Zadarske nadbiskupije: "Ja ostajem tu: na Forumu, rivi i na Muraju!"

Piše Zadarska nadbiskupija
15. siječnja 2023. - 14:42
Zadar, 150123. Katedrala sv. Stosije. Zadarski nadbiskup msgr. Zelimir Puljic je na blagdan sv. Stosije, predvodio svoju posljednju misu kao nadbiskup. Msgr. Milan Zgrablic ce svoju prvu misu u funkciji nadbiskupa predvoditi veceras u 18h. Na fotografiji: msgr. Zelimir Puljic i msgr. Milan Zgrablic.Luka Gerlanc/Cropix

Umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić na kraju svečanog misnog slavlja koje je predvodio na svetkovinu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije u katedrali sv. Stošije u Zadru u nedjelju, 15. siječnja, vjernicima Zadarske nadbiskupije uputio je svoj oproštajni govor kojega prenosimo u cijelosti.

Oproštaji su pola stoljeća pratili moj život. Oproštaji su pratili moj svećenički i biskupski život. Nekoliko puta u zadnjih pola stoljeća selio sam se i počinjao ispočetka.

Godine 1978. preselio sam se iz Rima u Sarajevo gdje su me poslali biti odgojiteljem i profesorom na teologiji. Tamo sam ostao 12 godina, ukorijenio se i uhodao u odgojnom i znanstvenom poslu.

Ali, 1990. dođe vrijeme rastanka s kolegama profesorima i studentima s kojima sam vrlo lijepo surađivao i uputiše me u grad Svetoga Vlaha, u Dubrovnik.

Tek što sam se smjestio i započeo planove pastoralnog rada, dogodila se strašna agresija. Godinama se nije znalo kako će rat završiti. No, hvala Bogu, zemlja je oslobođena, pa je trebalo početi materijalnu obnovu kuća, ali i duhovnu obnovu ljudi.

Nakon dva desetljeća rada i boravka na jugu Hrvatske, poslaše me u travnju 2010. ovdje, u Zadar, nakon nagle smrti drage uspomene mons. Ivana Prenđe.

Rastajući se s vjernicima Dubrovačke biskupije, ponio sam divna sjećanja na dane zajedništva, molitve, strepnje i nade. Ali, i sigurnosti da je Gospodin Isus doista Gospodar povijesti.

Moj početak rada u gradu Zadru započeo je nezaboravnim Nacionalnim susretom hrvatske katoličke mladeži koja se okupila u Zadru, 9. i 10. svibnja 2010. godine.

I, evo, nakon 13 godina boravka i rada u ovom podneblju divnih ljudi i odanih poklonika Isusovog evanđelja, opet je došlo vrijeme rastanka i odlaska; ne u neko mjesto, već u zasluženu mirovinu.

Neki su me pitali gdje ću sada. Uglavnom sam ponavljao riječi Bralića i klape Intrade  ‘Ja ostajem tu’:na Forumu, rivi i na Muraju, s krunicom i brevijarom u rukama, a možda doskora i sa štapom, kako bih na jedan drugačiji način služio Crkvi Zadarskoj koja me od prvoga dana srdačno prigrlila, kao što je to učinila i s mojim nasljednikom mons. Milanom Zgrablićem, sinom Istre ponosne koji je u ovo pola godine dobro upoznao i kler i Nadbiskupiju.

Predajući službu dosadašnjem koadjutoru Milanu, ponovno kažem da ću i nadalje svim srcem i dušom svojom moliti za sve žitelje ‘Iadere Christianae’ i voljeti ovaj grad Zadar i ljude ovog blagoslovljenog podneblja Nadbiskupije u kojoj sam aktivno služio 12 godina, 8 mjeseci i 22 dana.

A kad se primakne onaj posljednji rastanak, tada ću se preseliti tu, u kapelu svete Stošije i čekati zoru uskrsnuća s dragim predšasnicima Matom, Marijanom i Ivanom.

Ali, ne treba se tamo žuriti.

Srdačno zahvaljujem svećenicima, Bogu posvećenim osobama, vjernicima i stanovnicima drage Zadarske nadbiskupije, i posebice članovima Zbora naše katedrale sv. Stošije koji su anđeoskim glasovima uljepšavali sjaj svete liturgije.

Toplo se preporučujem u vaše molitve. Hvala i Bog vas blagoslovio.

Mons. Želimir Puljić, umirovljeni nadbiskup zadarski

24. travanj 2024 20:31