StoryEditorOCM
FotoreportGRADSKA KNJIŽNICA

Otvorena 14. izložba fotografija Otočni fotografi Zadarske županije

Piše Zadarski.hr
19. studenog 2020. - 22:54

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 16. studenoga održan je prikaz fotografija 14. izložbe fotografije Otočni fotografi Zadarske županije.

Svoje recentne radove priredili su i obradili za prikaz 21 autor: Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Dešpoja Maja, Govorčin Ivo, Ivanov Tomislav, Jaša­ Ante, Kasal, Božidar, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Longin Marko, Mašina Milena, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Panović Silvio, Rokov Tina, Stanin Julijan, Šangulin Robbie, i Rogošić Dina.

U proslovu o ovogodišnjoj izložbi kaže se da su autori  prikazali radove s velikom raznolikošću motiva. Motivi izloženih djela počinju s detaljima iz okružja ljudi, a malo vidimo ljetnih motiva, kupanje, ljetnih radosti, a više vidimo motive morskog krajolika i brodova u vrlo raznolikim okružjima neba i mora.

Autor Robbie Šangulin na fotografijama „Prva jutarnja zraka“, „Jabuka“ i „Vez jedra“ prikazao je brodicu na pučini uz maleni otok Jabuka te vještinu i teškoću plovidbe i upravljanja jedrima na vjetru i otvorenoj pučini.

Barbara Kurtin na slici „Usamljen“ prikazuje brod smješten u likovnom zlatnom rezu ispred kojeg je otvorena pučina mora, a sliku čini zanimljivom ugođaj mirnoće svjetlo plave i ružičaste boje na nebu i moru.

Pablo Bilosnić pokazao je izuzetnu kreativnost prikazujući vezu između broda i pučine mora, a kreativni smisao i fotografsku preciznost za detalj vidljiv je u njegovom prikazu velikih sidra, ankora, na provi prekooceanskog broda niz koje se cijedi more, kojim prizorom sugerira isplovljenje broda.

Maja Dešpoja poigrala se dodirom ruke i kugle sunca, te stvorila zanimljivu kreaciju melankolije u suton na Zadarskoj rivi.

Milena Mašina prikazuje nam zanimljive detalje dodira dijelova broda i mora.

Ivo Govorčin i Živko Bačić prikazuje nam tradicijsko graditeljstvo otočnih dvora od kojih su poneka napuštena, pa fotografije bude u nama višeslojno razmišljanje.

Tina Rokov na fotografijama podmorja prikazuje začudni svijet ispod površine mora. Na jednoj fotografiji otvori nam vidik iz podmorja u kojem je potonuli brod, a njegov dio izviruje prema dijelu obale, pa prikaz čini cijelu priču o brodu i moru. Hrvoje Mavra prikazuje nam fotografije ribara i mreža tunara. Prizori su gotovo lirski široki horizonti mora i dijagonale velikih mreža skladno su prikazane. Mirnoća velikih riba ispod površine, zanimljiv je prizor, a drama velikog posla tek slijedi koji gledatelj mora zamisliti.

Svi autori nastojali su prikazati svoja najnovija i najbolja djela, pa je došla do izražaja raznolikost motiva brodova, valova mora, ljudi, arhitektura, detalji i otočni ambijent kamena i raslinja.

Posjetitelji izložbe tijekom radnog vremena Gradske knjižnice Zadar vidjeti će slike s prizorima Zadarske županije i ljudima u raznolikosti životnih okružja i prirodnih ljepota.

Fotografije:

Hrvoje Mavra; Dizanje mreže

image
Zadarski.hr

Maja Dešpoja; Dodir Sunca

image
Zadarski.hr

Pablo Bilosnić; Na otvorenome moru

image
Zadarski.hr

Robbie Šangulin; Vez jedra

image
Zadarski.hr

Silvio Panović; Sprud

image
Zadarski.hr

Tina Rokov; Na dnu

image
Zadarski.hr

Živko Bačić; Prolaz

image
Zadarski.hr
16. travanj 2024 07:41