StoryEditorOCM
FotoreportU KNEŽEVOJ PALAČI

Otvorena izložba ‘Plakati - plakatno izdavaštvo u Narodnom muzeju Zadar‘: prezentirano 60 plakata publiciranih u periodu od 1962. do 2022. godine

Piše Zadarski.hr
21. prosinca 2022. - 14:56

U izložbenim dvoranama Kneževe palače u srijedu je otvorena izložba ‘Plakati - plakatno izdavaštvo u Narodnom muzeju Zadar‘.

Izložba je postavljena u povodu 190. godišnjice muzejske djelatnosti u Zadru i 60. godišnjice djelovanja Narodnog muzeja Zadar u ovom sastavu.

Plakati, te male-velike osobne karte svake muzejske izložbe ili događanja u muzeju protagonisti su ove izložbe. Izložbom se prezentira 60 plakata publiciranih u nakladi Narodnog muzeja Zadar u periodu od 1962. do 2022. Time se simbolično ističe broj godina koliko muzej djeluje u istom sastavu sačinjenom od četiri muzejska odjela koji su temelj stručnog poslanja postojan već 60 ljeta, a čiji začetak seže 190 godina u prošlost, u okrilje muzeja pokrajine Dalmacije osnovanog 1832.

U muzejskom djelovanju plakati formalno spadaju u izdavačku djelatnost, no oni su puno više od toga. Osim informativno-komunikacijske i marketinške namjene, oni mogu biti i predmeti primijenjene umjetnosti. Vizual plakata reflektira stilske odlike vremena u kojem su nastali kao i autorski rukopis umjetnika, dizajnera pa čak i kustosa koji su ih oblikovali.

Za posjetitelje koji žele saznati nešto više o izložbama na koje se odnose izabrani plakati u katalogu uz veći dio reproduciranih plakata postoje interaktivni QR kodovi čijim se skeniranjem otvaraju stranice s podacima o izložbi, fotografijama otvorenja i postava te ponekim novinskim člankom ili čak pridruženim katalogom ili deplijanom.

Autorica stručne koncepcije i izbora plakata je Natali Čop.

20. travanj 2024 18:29