StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: EVO TKO JE POBJEDNIK ZADARSKE KOKE

Ove godine sudjelovao rekordan broj ekipa, njih čak 114, a pogled s rive bio je spektakularan!

Piše I.Ivanac
26. listopada 2019. - 23:25
koka7-261019

Velika regata “Zadarska koka”, organizirana u čast pomorskoj tradiciji i svim zadarskim jedriličarskim uspjesima, održana je u subotu 15. godinu zaredom. Rekord regate postavljen je 2010. godine, kada je nastupilo 96 ekipa, a ove se godine za veliko druženje pod jedrima prijavilo rekordnih 114 ekipa, što je ovu regatu svrstalo među tri najmasovnije u Hrvatskoj. Iako su vremenski uvjeti u subotu više bili za sunčanje nego za jedrenje, prizor kada je 114 jedrilica na razvilo jedra bio je spektakularan.

Pobjednička posada ove godine je Furiosa II na čelu s Igorom Čupićem, a nakon njih na cilj su stizali Lanex, DSK Extreme i Gringo 2. 

“Zadarska koka” namijenjena je svima koji vole jedriti, bez obzira imaju li ozbiljne ili manje ozbiljne natjecateljske ambicije, kao i onima koji su samo zaljubljenici u more i grad Zadar. Ruta regate osmišljena je tako da se u svakom trenutku svi brodovi mogu vidjeti s gradske rive. Start je bio na gatu Obale Kralja Petra Krešimira Četvrtog. Oznake koje se obilaze također su smještene nadomak popularnih šetališta – svjetionika na Puntamici i Punte Bajlo. Jedrila su se dva kruga, tako da pri svakom krugu jedrilice obvezno prolaze svega desetak metara od gradske rive, na kojoj su brojni gledatelji uživali u morskoj utrci.

Prva “Zadarska koka” startala je 22. listopada 2005.; cilj je bio omasoviti ovakva događanja u ovome dijelu Jadrana, po uzoru na splitsku Mrduju, riječku Fiumanku i talijansku Barcolanu. Naziv je d”Koka” dobila prema trgovačkom jedrenjaku “Chocha”, koji je u Zadar uplovio 22. listopada 1398., u čiji se spomen ovo događanje i održava

20. travanj 2024 05:23