StoryEditorOCM
FotoreportNOVI ŽIVOT

Ovo imanje udaljeno je niti 20 minuta vožnje od mora, u kršu i makiji niknula je prava ljepotica, a mi smo zavirili u unutrašnjost...

Piše PSD.
27. ožujka 2022. - 08:29

Još prije četiri godine zagvodskim se krajem brzo pronijela vijest o poslovnom čovjeku s mora, iz Makarske, koji je baš tu, između pustog neba i zemlje, pokraj sela Rako, na padini, gomili čistog krša i makije, odlučio kupiti zemlju.

Pa zašto baš tu u Rakićima, pa što ga je privuklo u suro Biokovlje, pa tko to s bogatog, raskošnog mora dolazi u pusto brdo, čudili su se domaći. Pa su se pitali što je on to zdravim očima vidio a da je njima promaknulo, u što se zaljubio, a da svoga roda i korijena tu nikada imao nije. A onda je čovjek s obale počeo na svojem terenu krčiti zemlju, stvarati terasaste terene, pa se napravio temelj kuće, rađalo se prekrasno imanje Casa DeLux. I sada stanovnici ovoga kraja s ponosom naglašavaju kako su dobili susida s obale koji je prepoznao lipotu i potencijal Zagore.

image
Snimio: Vice RUDAN

A da vidite tek koliko ih je impresionirao bazen, za koji u ovom kraju već vrije priča kako je najlipši, najmoderniji u ciloj “Imockoj” krajini. Idemo na početak, kod makarske obitelji Erstić, poslovnih ljudi s mora, koji su zakuhali priču koju se kod domaćih iz Zabiokovlja već četiri godine doslovce kamen po kamen potiho prati. Tajnu nam je otkrila Anita, koju je suprug jednog dana šokirao priznanjem o svojem poslovnom potezu.

image

Kažu da je ovaj bazen najmoderniji u Imotskoj krajini

Snimio: Vice RUDAN
image

Bazen ima sustav slapa, masažnu zonu, najmoderniji sustav filtracije, a keramika je bijele boje pa se stvara dojam kao da ste u školjci Petrova uha

Snimio: Vice RUDAN

Supruga nije ni znala da je muž kupio zemlju

– Uopće nisam u startu ni znala da je muž kupio taj komad zemlje u Zagori. Čuo je za njega u nekom muškom društvu, bilo mu je zanimljivo pa je kupio parcelu. I doveo me je na nju, pa me je upitao mogu li tu zamisliti neku lijepu kuću. Prekrstila sam se tri puta, ja iz centra Makarske dođem tu, a šta da vam kažem, direktno u krš, makiju, suru stinu. Mislim se ja, Kriste Bože, ovde mogu zamisliti samo tri legla poskoka. I vidite vi ovo, danas mi je teško kad iz ove lipote moram otići u gužvu obale. Najradije ne bih ovo napuštala koliko mi je ovdje gušt boraviti – kaže Anita.

image
Snimio: Vice RUDAN
image

Centralni dio kuće je open-space koji povezuje dnevni boravak, blagovaonicu i modernu kuhinju

Snimio: Vice RUDAN
image

U sobama dominira bijela boja, sve je puno svjetla

Snimio: Vice RUDAN
image

Centralni dio kuće je open-space koji povezuje dnevni boravak, blagovaonicu i modernu kuhinju

Snimio: Vice RUDAN

Preuzela je uzde dizajna, iako se njim profesionalno ne bavi; ono unutra vješto ju je odmah navelo na miks udobnosti, glamura, šika, luksuza i tradicije. Ni u jednom trenutku nije htjela stvoriti, kaže, ultramoderni mastodont, loš izbojak u ovoj predivno sačuvanoj prirodi. U četiri godine rada stvorio se odličan primjer uklopljenosti u okoliš i tradiciju. Kuća uronjena u Zabiokovlje, u terase brda, s ogromnim, panoramskim pogledom na sjevernu stranu planine. Imanje je od mora udaljeno niti 20 minuta vožnje, savršeno u miru, na osami, a opet blizu svega.

– Centralni je dio priče open-space koji povezuje dnevni boravak, blagovaonicu i modernu kuhinju. Tim prostorom dominira 50 nijansi sive i bijele boje. Željela sam da sve bude okupano svjetlom, čisto, prozračno, uredno, da se spaja sa svježinom planine na koju se pruža predivan pogled. Tu su i dvije izolirane sobe, svaka sa svojom kupaonicom, koje se prema glavnoj kući izdvajaju u L-obliku. Iz kreveta tih soba pogled pada na bazen i zelena brda. U glavnoj kući na katu nalaze se sobe, a u jednoj od njih imamo i zonu čistog relaksa – kaže.

image
Snimio: Vice RUDAN
image
Snimio: Vice RUDAN

Tri magarčića

Uvijek nas razvesele inovacije, u ovom slučaju kontrast bijele sobe i jednog tamnijeg zida. Boja i tekstura dobivene su od pločica koje se inače polažu u vanjskim prostorima, no ovdje su dobile posve novu funkciju. Pedeset nijansi sive i bijele pojačao je i odabir ploča prirodnog granita za stubišta i hodnike. Imanje ima nekoliko svojih lounge zona, ali i onu za druženje, ispod sjenice i u konobi.

Vratimo se mi na bazen o kojemu govori cijeli kraj. Što je u njemu toliko osobito?

– Suvremena tehnologija i vrhunski materijali. Imamo sustav slapa, protustrujni efekt, masažnu zonu, najmoderniji sustav filtracije. U bazenu je keramika bijele boje, stvara se dojam kao da ste u školjci Petrova uha u kojoj se prelijevaju nijanse. A oko njega nema ni inoksa ni plastike. Odlučila sam se za laserski rezan porculan, to je inovacija koja daje nevjerojatan vizualni efekt – objasnila nam je.

image

Tri magarčića krase
imanje. I oni uživaju

Snimio: Vice RUDAN

Znate što nas je još oduševilo? Tri magarčića. Da, da, vlasnik, kaže da njegova supruga obožava magarce, i pošto-poto je želio imati jednog na imanju. Tako je mužjak tu našao svoj dom, uskoro je došla i ženka. I evo ga na, prije nekoliko dana stigla je prinova. Pule. Preslatka ženkica. Imaju svoju kućicu, svoju livadicu, tu žive kao svoji na svom. Uz njih su tu i koke, tuke, zečevi, psi čuvari, mace. Pa jesmo li u Zabiokovlju ili nismo?

image

Zelena sofa za male trenutke bijega, za literaturu i uživanje - omiljeno mjesto Anite Erstić

Snimio: Vice RUDAN

– Muž je rekao – hoću magare i gotovo. Onda sam ih i ja jako zavoljela. Postali su i velika atrakcija. Moje najdraže mjesto? Ima ih puno, cijelo imanje. Ali ima i jedno posebno, moja zelena sofa za male trenutke bijega, za literaturu i uživanje. Toliko sam zavoljela sve ovo seosko da mi je teško otići u gužvu – kaže Anita.

Lijepo je vidjeti da naša napuštena sela Zagore dobivaju novi život.

03. svibanj 2024 00:39