StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: VIRSKE MAŠKARE PREUZELE SU VLAST

Pala je virska vlada, a glavnu nagradu osvojila je Kolinda koja je potom, na žalost, zapjevala

Piše Kažimir Škrbić
26. siječnja 2020. - 20:04

Koncertom Jasmina Stavrosa, nastupom samoborske udruge Cirkultura i svečanom primopredajom ključeva lokalne općinske vlasti, sinoć je na otoku Viru počela petotjedna tradicijska manifestacija i spektakl Virskih maškara. No čini se kako predstavnicima Općine Vir, njezine izvršne i zakonodavne vlasti, nije bilo milo niti lako. Iako su zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić i predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović sve nazočne pokušali uvjeriti kako je riječ samo o posuđivanju vlasti na nešto više od mjesec dana, a ne i trajnijem gubitku vlasti, malo tko je mario za njihova upozorenja.

- Vlast samo posuđujemo, jer smo dosad vladali, još uvijek smo na vlasti, a tamo ćemo i ostati - poručio je predsjednik Radović svim nevjernim Tomama. Kraljica Virskih maškara Elizabeta, koja god po redu, samo se nasmijala.

- Mi smo sada vlast, počinje ludilo na Viru - pozvala je The Kraljica prvo Stavrosa na koncertnu binu, a potom i sve maškare na nesputanu zabavu. Kralj maškara Branko nije ništa govorio, ali satenski jastučić s ključevima vlasti, koji je privremeno držala vještica Danijela, nije ispuštao iz ruku. Time je priča o primopredaji bila okončana. Pored virskih domaćina, na otvorenju Virskih maškara gostovali su biograjska karnevalska udruga Tome Krnjeval, kao i brojni Ninjani, Vršani, Privlačani, Zadrani te brojni virski vikendaši iz Slovenije. Četvrti put na otok došli su i performeri iz samoborske Cirkulture, nestranačke udruge za promicanje drevnih običaja žongliranja i plesanja s vatrom, a svoje su vještine, kako priliči cirkusko-akrobatskoj skupini, demonstrirali u karnevalskom šatoru.

Na kraju su po običaju proglašene najbolje maske subotnjeg programa otvorenja Virskih maškara: najbolja maska bila je Kolinda koja je dobila litru žestice, a potom je, na žalost, zapjevala s klapom u pozadini.

- Drage Hrvatice i Hrvati, ja vas puno volim - kazala je Kolinda, čije je pjevanje nalikovalo prodornom cijukanju Makita bušilice. Zato je srećom odmah proglašena i najbolja skupna maska, odnosno maškarana skupina, a bačvicu Heinekena u ime švedskog para koji traži naknadu za novorođene, preuzela je sveprisutna virska influencerica Vojna-Vojko. Bila je to očigledna namještaljka, jer se u otočnim kuloarima još tijekom tjedna čulo kako je Vojna siguran izbor za nagradu i najbolju masku. Kako god bilo, subotnje otvorenje Virskih maškara, kao i cijelu manifestaciju od 25. siječnja do 25. veljače, organizira destinacijska menadžment kompanija Vir turizam sa svojom destilacijskom violinom Darijom Zrilić, program je za ruke vodio Igor Jelenić Toto, dok je glavni sponzor cjelokupnog eventa Općina Vir.

 

PROGRAM MAŠKARA NA VIRU
Subota, 1. veljače (20 sati): Koncert grupe Calypso.
Subota, 8. veljače (20 sati): Karnevalske igre, koncert grupe Dilema.
Četvrtak, 13. veljače (10 sati): Dječji karnevalić uz Mineu.
Subota, 15. veljače (20 sati): Karnevalska povorka, koncert grupe Vista.
Subota, 22. veljače (20 sati): koncert Mladena Grdovića.
Nedjelja, 23. veljače (20 sati): koncert grupe Zaratino.
Utorak, 25. veljače (19 sati): Paljenje Karnevala, koncert Maje Šuput.
 
 
PRIJAVE ZA KARNEVALSKU POVORKU
Destinacijska kompanija Vir turizam poziva sve zainteresirane da se priključe velikoj međunarodnoj karnevalskoj povorci koja će se održati 15. veljače. Prilika je i privilegija, kažu u Vir turizmu, sudjelovati na povorci koja slavi kreativnost, maštovitost i ludost. Prijave na mail: agency@virturizam.hr ili na telefon 023/346-741.
 
25. travanj 2024 07:31