StoryEditorOCM
FotoreportSKORO PA GOTOVO

FOTO: Pogledajte kako izgleda novouređena šetnica na zadarskom Muraju koja bi uskoro trebala biti otvorena

Piše M. Gugić
2. rujna 2020. - 14:48

Za dva tjedna bit će točno godina dana od kad se Muraj zatvorio za promet i od kad je krenula njegova povijesna obnova.

Ovih dana poprima oblik kakav smo mogli vidjeti na simulacijama predstavljenim javnosti prošle godine: ceste više nema, šetnica je proširena, betonirana i popločana, postavljene su klupe, rasvjeta, zaštitna ograda, zelene površine spremne su za nove biljke, a gotova je i infrastruktura za buduće kućice koje će prodavati autohtone proizvode, nuditi ugostiteljske usluge i prodavati tradicijska jela i pića.

Projekt obnove gradskih bedema vrijedan preko 20 milijuna kuna financiran je čak 85 posto bespovratnim sredstava osiguranih iz europskih fondova. Točnije, obnova Muraja stigla je u "paketu obnove" zajedno s Providurovom palačom, teškim ukupno 66 milijuna kuna. Prošetali smo novoobnovljenim Murajem sa Šimom Erlićem, pročelnikom za EU fonove Grada Zadra, koji nam je pojasnio u kojoj je sve fazi i otkrio ono najvažnije: kad možemo očekivati otvorenje?

image
Jure Miskovic/Cropix

- Ušli smo u završna dva mjeseca provedbe projekta uređenja. Rokovi će biti vrlo malo produženi u odnosu na prvotni plan, jednim dijelom zbog korone,a jednim zbog arheoloških radova. Moram napomenuti da nismo imali nikakvih većih problema, čak su i ti arheološki zahvati prošli poprilično bezbolno. Sada trenutno završna faza uređenja šetnice duge čak 750 metara, a radi se o dijelu ispred Muzeja Antičkog stakla do stare tehničke škole. Završetkom tih radova dobit ćemo istu formu i izgled od početka do kraja šetnice, a to je iza kuće Špralja – pojasnio nam je Erlić, dodavši kako je ovom obnovom postignuto stvaranje najvećeg sklopa povezanog bedema na Poluotoku.

- Mislim da rijetko koji mediteranski grad, posebno stari dijelovi odnosno centri takvih gradova, imaju priliku dobiti ovako dugu šetnicu. Uglavnom se radi o gradnji trgova ili obnovama nekih manjih prostora. Šetnica „iznad grada”, po bedemima zaštićenim UNESC-om, s pogledom na more, luku te most, nešto je čime će se Zadar itekako moći dičiti – istaknuo je Erlić.

image
Jure Miskovic/Cropix

Za one koji ne vjeruju da je Muraj zadržao dosta zelenila, uvjerili smo se u suprotno. Jako se pazilo da duž cijele šetnice budu dijelovi s hortikulturom, a kako nam je pojasnio Erlić, šetnicu će krasiti i veliki pitari od kortena, dok će na pojedinim dijelovima gdje nema ograde, biti posađena živica.

Šetnica je zamišljena kao tematsko-povijesna cjelina te će u tu svrhu biti postavljene interpretacijske table koje će ispričati priču zadarskog simbola – ponosnih bedema.

I za kraj, ono najvažnije: otvorenje za javnost. Kako nam je otkrio Erlić, iako još nije službeno potvrđeno, službeno otvorenje moglo bi biti na Dan Grada i blagdan Sv. Krševana.

image
Jure Miskovic/Cropix
20. travanj 2024 10:29