StoryEditorOCM
FotoreportFOTOREPORT: BURA UNIŠTILA PARK-ŠUMU MUSAPSTAN

Posvuda izvaljeni, iskidani borovi, najteže je u sjeverozapadnom kvadrantu, gdje se nedavno sjeklo stara stabla

Piše Branko BOŽIĆ
24. veljače 2019. - 19:40
IMG_5921.JPG

Nezapamćena olujna bura s orkanskim udarima, koja se svom svojom silinom u noći od petka na subotu sručila na šire Zadarsko područje, po onome što je za sada poznato, prouzročila je goleme materijalne štete, koje se mogu okarakterizirati elementarnom nepogodom.

Zelena pluća grada Zadra, park šuma Musapstan, nažalost je također stradala u navedenom nevremenu, o čemu svjedoče i ovi naši najnoviji fotokadrovi, koje smo uspjeli snimiti obilazeći šumu ove nedjelje u poslijepodnevnim satima.

Po našoj gruboj procjeni, na stotine, pa možda i na tisuće borova, je počupano iz zemlje, polomljeno te naprosto desetkovano do neprepoznatljivosti. Najviše je štete ipak bura počinila u sjevero-zapadnom kvadrantu, u kojemu su nedavno okončani poslovi sječe starih i dotrajalih stabala.

Kao što se na snimkama može uočiti, polomljena i isčupana stabla u velikoj su mjeri zakrčila šumske putove i prosike, a na nekoliko mjesta i makadamski putni pravac Musapstan-Bokanjac, koji prolazi tik uz šumu. učinivši ih neprohodnima. Stoga bi šumari trebali pod hitno pristupiti bar uklanjanju stabala sa prosika i putova i njihovom osposobljavanju za nesmetan prolaz u prvom redu protupožarnih vozila. Jer ne daj Bože izbijanja bilo kakvog požara u park šumi Musapstan, bilo bi u velikoj mjeri otežano njegovo gašenje i lokaliziranje, prvenstveno zbog nemogućnosti pristupa vatri.

25. travanj 2024 08:20