StoryEditorOCM
FotoreportGENIJALAN PROJEKT

Foto: Prijateljice sagradile drvenu kuću od lameliranih greda i oduševile sve!

Piše Iva Novak/D&D
19. veljače 2021. - 20:03

INFO: kuća od lameliranih greda dim. 1,2 x 16 cm

LOKACIJA: Barbarići Kravarski

PROJEKT: tvrtka Drvo konstrukt

Provjerili smo kakvu priču o nastanku krije ovo divno mjesto.

Dvije prijateljice krenule su u pothvat - u avanturu potrage i samostalne gradnje. Ili - kako bi vlasnice rekle - bio je to njihov “dare to” projekt. Tako su postale suvlasnice ove divne drvene ljepotice; jedna je uložila zemlju i staru kuću, a druga dio financija i znanje o uređenju.

Nakon dugotrajnog istraživanja odlučile smo se za kuću od lameliranih greda 12 x 16 cm, s unutarnjom izolacijom od kamene vune debljine 10 cm, u drvenim štaflama, te s drvenom oblogom od 2 cm, što sve zajedno čini zidove debljine 24 cm. Pošto Hrvatska oskudijeva u proizvodnji lameliranih greda, pronašli smo tvrtku Drvo konstrukt Antonija Stareka iz Lepoglave za tehnički projekt, narudžbu i dostavu građe iz Austrije te samu gradnju (kuća do krova, pregradni zidovi, ali bez keramike, podova, struje, vode…). Odlučile smo se za lamelirane grede zbog njihovih odličnih svojstava u odnosu na karakteristike drva kao građe (troslojno lijepljeno, industrijski prosušeno i tretirano) te certifikat o protupotresnosti i protupožarnim svojstvima građe. Otpočetka smo znale kako će kuća izgledati iznutra i izvana te kako će izgledati njezin okoliš, tako da je arhitekt koji je radio na građevinskoj dozvoli samo poštovao naše želje - otkrivaju vlasnice, kojima je Antonio Starek prema njihovu tlocrtnom rješenju rasporeda prostorija napravio projekt i kuća je 5. lipnja stigla na šleperu iz Austrije. Prije toga bilo je potrebno iseliti staru kuću, srušiti ju i napraviti nove temelje.

Inače, kuća je prizemnica, jednostavnog oblika, dimenzija 10 x 9 m. Orijentacije je sjever - jug, a ulaz je na sjevernoj strani. Na istoj su strani kuhinja i kupaonica. Ulazni prostor povezan je s ostatkom otvorenog prostora u kojem su kuhinja, blagovaonica i boravak. U ulaznom prostoru ormar je, rađen po mjeri, za kapute, torbe i cipele te veliko ogledalo s klupčicom za lakše izuvanje. Nakon ulaznog prostora, s desne strane nalazi se kuhinja G oblika, koja završava šankom okrenutim prema blagovaonici. Uz jedan zid kuhinje smješteni su svi visoki elementi: side by side hladnjak, vinski hladnjak, pećnica, mikrovalna…. Ostatak kuhinje ima samo niske elemente, s velikim prozorom na sjevernoj strani i pogledom prema Sljemenu. Kuhinjske fronte izrađene su od crnog feniksa, tako da nema otisaka prstiju, a radna ploča je od iverala Halifax.

Posebnost unutrašnjeg dijela kuće je i visok nadsvođen strop, viši od četiri metra, što prostoru daje voluminoznost i dojam luksuza.

25. travanj 2024 20:18