StoryEditorOCM
FotoreportGRAD ZADAR S DVA MILIJUNA KUNA POMOGAO RODITELJIMA OSNOVNOŠKOLACA

Prvi dan škole: gradonačelnik Dukić se video linkom spojio s učenicima otočnih škola gdje je zabilježen 'demografski bum'!

Piše MG
9. rujna 2019. - 17:42
prvasici14-090919

Spajanjem preko video linka s područnom školom na Velom Ižu kako bi pozdravili sedam malih đaka, gradonačelnik Branko Dukić i gradski pročelnik za školstvo, Joso Nekić, u ponedjeljak su, u Osnovnoj školi Zadarski otoci, obilježili početak nove školske godine. Možda baš simbolično, s obzirom na to da se već dugo nije dogodio ovako pozitivan trend upisa prvašića u područne škole, posebice one otočke. Tako se u OŠ "Petar Lorencin" u Salima na Dugom otoku upisalo devetero djece više nego 2018., dok područna škola u Sutomišćici na Ugljanu ove godine broji šestero, a Dinjiška u Pagu petero mališana. U oba spomenuta mjesta lani uopće nije bilo prvašića!

Kako nam je rekao pročelnik Nekić, ove je godine upisano ukupno 900 prvaša, što je brojka vrlo slična prošlogodišnjoj.

- Nama je iznimno drago što se broj upisanih prvašića već nekoliko godina vrti oko ove brojke. Unatoč tome što izađe manje osmaša, svake god upiše sve više prvaša, pa smo, rekao bih, "na pozitivnoj nuli" – naglasio je Nekić, dodavši kako se ove godine grad Zadar može pohvaliti jednom posebnom činjenicom.

- Mislim da smo prvi grad u Hrvatskoj koji je potpuno besplatno osigurao radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola. Kako država plaća udžbenike, mi smo s ovim pothvatom zapravo kompletno rasteretili roditelje školaraca. Grad je dao dva milijuna kuna kako bi pomogli našim sugrađanima – istaknuo je Nekić, pojasnivši kako su na tragu podupiranja segmenata javnih potreba, koje su započeli 2017. godine smanjenjem cijene vrtića za sto kuna za prvo dijete, za drugo se sad plaća 350 kuna, dok je za treće ili više djece vrtić gotovo besplatan.

- Također, ulažemo novce i u izvan standardne projekte, poput vrlo traženih logopeda, osobnih pomoćnika i produženog boravka koji imaju sve zadarske osnovne škole, osim OŠ Šimuna Kožičića Benje. U toj smo školi osposobili školsku kuhinju, tako da djeca koja dođu prije početka nastave, već poslije sedam sati, imaju i zajutrak, a u 12,30 je ručak za svih. Ovo je značajan pomak u kvaliteti rada te škole – zaključio je Nekić naglasivši da je ove godine po jedna nova skupinu produženog boravka uvedena u osnovnim školama Šime Budinić, Petar Preradović i Bartul Kašić, tako da umjesto dosadašnjih 18 sada postoji 21 skupina produženog boravka.

20. travanj 2024 00:10