StoryEditorOCM
FotoreportXXL FOTO

Sinoć je u Zadar stigla prva od nekoliko pošiljki: pogledajte kako su unesene vrijedne umjetnine u Providurovu palaču za postav nazvan ‘Jedan svijet‘

Piše Zadarski.hr
16. studenog 2022. - 10:10

Zadar na dvije godine postaje centar moderne umjetnosti!

Naime, sinoć je u Providurovu palaču stigla prva od nekoliko pošiljki umjetnina koje bi trebale kroz dva tjedna ispuniti prostor novouređene palače. Iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zadar će biti preseljeno više od 90 slika, 71 skulptura te 34 fotografije i novih medija najvažnijih djela domaće umjetnosti. Među njima će se naći i neka remek djela hrvatske umjetnosti, poput Gundulićevog sna Vlahe Bukovca.

Zadar će tako postati prvi grad u Hrvatskoj u kojem će biti  izmješten postav jednog nacionalnog muzeja.  

image

Iskrcavanje umjetnina

Bojan Bogdanić/Slobodna Dalmacija
image

Umjetnine su u Zadar stigle navečer

B.Bogdanić/Slobodna Dalmacija

Rad na samoj pripremi izložbe odvija se u suradnji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Narodnog muzeja Zadar, ujedno i partnera izložbe, te predstavlja jedan od oglednih primjera dobre prakse međumuzejske suradnje i na ovom izazovnom zadatku. 

Građa je koja će kroz dvije godine doći u Zadar djelomično će se mijenjati kroz više različitih tematskih koncepcija, a prvu je načinio ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Branko Franceschi te je naslovio ‘Jedan svijet‘.

image

Iskrcavanje umjetnina

Bojan Bogdanić/Slobodna Dalmacija
image

Umjetnine su u Zadar stigle navečer

B.Bogdanić/Slobodna Dalmacija

 

26. travanj 2024 17:34