StoryEditorOCM
FotoreportODLUČILI VIJEĆNICI:

Uklanjanje spomenika u tri slike: od Muraja do lapidarija Narodnog muzeja

Piše Zadarski.hr
3. studenog 2020. - 15:02

Niz polemika oko sudbine spomenika s Muraja okončan je u utorak ujutro kada je uklonjen s novouređene šetnice i premješten u zadarski Narodni muzej. Evo kako je u tri fotografije i četiri reakcije izgledao put tog spomenika od gradskih bedema do muzejskog dvorišta.

PISMO ZADARSKIH ANTIFAŠISTA: Zašto ubijate spomenike? Zar nije bilo dosta tog kulturocida devedesetih godina? Što Vam sad to treba? Neće Vam to oprostiti niti djeca, unuci i praunuci onih koji su svojim radom, izlaganjem opasnosti svojih života, svojim domoljubljem zaslužili da im se podigne spomenik, da ih se poštuje. Nisu oni dolazili s otoka i okolnih mjesta u okupirani, talijanskim fašizmom zatrovani Zadar da bi se provodili u noćnim klubovima, već da bi organizirali narod na otpor protiv onih koji su im oteli dragu hrvatsku zemlju, njihove domove, masline, more, njihove svetinje. Organizirali su otpor i okupljali narod s ciljem da se u Zadar vrati hrvatski jezik, hrvatska imena, hrvatska himna i zastava, da se hrvatski Zadar vrati u sastav svoje Hrvatske.

image
Cropix

ODGOVOR BRANKA DUKIĆA: „Riječ je o instalaciji u prostoru koja nije uvrštena u registar zadarskih spomenika. Drugo, podignuta je 1981. godine u čast osnivanju ćelije Komunističke partije Jugoslavije u Zadru. Na njemu piše: »Ovdje je u lipnju 1941. osnovana prva ćelija Komunističke partije Jugoslavije u Zadru«, a pri dnu, upisano je i to tko je i kada dao podignuti spomenik - Općinski komitet SKH Zadar, 1981. godine. Općinski komitet, ne građani ni tadašnja gradska uprava. Treće, ta instalacija ne nosi temom sjećanje na antifašističku borbu, njezine sudionike niti događaje. Znači, nemamo na bedemima spomen na one koji su svojim djelom, domoljubljem i životom to zaslužili”.

image
Jure Mišković/Cropix

AUTOR KOSTA KOSTOV: „Taj sam spomenik radio kao i sve drugo što sam u životu radio: kao profesionalac. Spomenik je naručen, ja sam ga izradio i dalje me nije zanimalo. Kao što me sada ne zanima hoće li ga ostaviti i na neki način vrednovati ili će ga ukloniti.”

image
Jure Mišković/Cropix

GRADSKO VIJEĆE: Odlukom zadarskog Gradskog vijeća spomenik je u utorak uklonjen s Muraja i smješten u lapidarij Narodnog muzeja.

22. travanj 2024 13:27