StoryEditor
FotoreportFOTO: VELIČANSTVENI PRIZORI U DONJOJ STUBICI

Više od 20.000 ljudi promatralo prikaz Seljačke bune u kojoj su hrabro izginuli Gubec i 'seljačka' vojska

Piše JL
8. veljače 2020. - 19:00

Kad se na bojnom polje nađe više od 250 feudalaca i seljaka, a u publici više od 20.000 posjetitelja, cijeli je prizor veličanstven. Točno je tako bilo i ove godine u Donjoj Stubici gdje je 12. godinu zaredom vjerno prikazana "bitka nad bitkama" iz 16. stoljeća, poznata u povijesti kao slom Seljačke bune pod vodstvom Ambroza Matije Gupca.

Bitka se odvijala, kako povijesni izvori bilježe, 9. veljače kod dvorca Stubički Golubovec. Goloruki zagorski seljaci, "naoružani" tek vilama i predvođeni Matijom Gupcem, hrabro su se suprotstavili daleko nadmoćnijoj feudalnoj vojsci.

Završnu bitku iz 1573. godine uprizoruju članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža, a cijela se manifestacija odvija u organizaciju Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica. Bitka u Donoj Stubici zbog svoje je originalnosti dobitnica Simply the Best nagrade u kategoriji najboljeg turističkog događanja na ovim prostorima. Ova je manifestacija najpraćenija i od medija i od publike.

Fotogalerija: 'Seljačka buna' u Donjoj Stubici pred 20.000 ljudi

 

Cijelo događanje, koje je kulminiralo bitkom, započelo je zadnjega dana u siječnju, uz događanje Noć bune u Noći muzeja, nastavljena je Putanjima kmetov koje započinje ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu kad kmetsko vodstvo na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi, gdje ih dočekuju nezadovoljni seljaci. Počinje naoružavanje kmetova, puntara koji dižu bunu i počinje velika bitka.

Cijela je priredba popraćena kulturno umjetničkim programom, sajmom starih zanata i rekonstrukcijom srednjovjekovnog sela s gastro ponudom iz toga doba.

Danas je to spektakl koji se ne propušta.

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 03:52