StoryEditorOCM
FotoreportFOTOREPORT

"Vrške ćakule" oživjele najstariju ulicu u Vrsima: u nošenje vode na glavi za žene pobijedila Mirela iz Zagreba

Piše Toni Perinić
31. srpnja 2022. - 19:42

Nakon dvije godine pauze, jučer su održane legendarne Vrške ćakule, manifestacija starih običaja, zanata i predmeta koja je u proteklih pet godina stekla kultni status, a među mještanima i posjetiteljima slovi za jedan od najomiljenijih događaja.

Neviđen šušur vladao je u stoljetnoj, staroj jezgri mjesta, koja je za ovu prigodu bila obogaćena autentičnom scenografijom i brojnim originalnim predmetima, koji se u konobama i crnim kužinama čuvaju i preko stoljeća. Nije nedostajalo ni dobre, autohtone spize za koju su se pobrinuli mještani na više štandova. Pripremao se pivac ispod peke, lešo janjetina, puži, sipa s bobom i na salatu te neizostavne fritule i kroštule.

Posjetitelji su također mogli vidjeti kako je nekad izgledala soba ili kužina, a posebno za ovu manifestaciju svake godine svoja vrata otvara obućarska radionica Nikole Batovića, koja je u Vrsima djelovala od sredine prošlog stoljeća pa sve do 2004. godine.

Tijekom večeri, održane su tri stare igre – nošenje vode na glavi za žene te skakanje u vrećama te nošenje jaja u žlici za djecu. Kabao s vodom do cilja je najbrže donijela Mirela iz Zagreba, koja je kazala kako već godinama dolazi u Vrsi i posjećuje ovu manifestaciju. Večer je obilovala i dobrom, dalmatinskom pjesmom za koju su bili zaduženi trio Arta, duo Mate&Mate te sastav Renome.

Događaj je organizirala Turistička zajednica Općine Vrsi uz suradnju Općine Vrsi, komunalne tvrtke Vrsi infrastruktura te Centra za podršku i razvoj civilnog društva – Cepore Vrsi.

Program Vrškog lita nastavlja se u utorak, 2. kolovoza, središnjim događajem sezone – Vrškom noći na kojoj će nastupiti legendarni rock sastav Crvena jabuka.

19. travanj 2024 21:02