StoryEditor
FotoreportFOTO, VIDEO: SVI SU GLEDALI U DVIJE ATRAKTIVNE DAME

Zadarska glumica Tihana Lazović i Iva Babić zablistale na otvaranju filmskog festivala na Rabu

Piše JL
24. kolovoza 2019. - 13:55

Prvo izdanje festivala istraživačkoga filma Rab Film Festival otvoreno je u petak u Ljetnom kinu u Rabu projekcijom francuskoga filma "Jadnici" uz sudjelovanje redatelja Ladja Lyja i glavnoga glumca Djebrila Zonge.

Ovaj film dobitnik je nagrade žirija posljednjega festivala u Cannesu, a rapska projekcija njegova je hrvatska premijera.

Premijeri ovog hvaljenog filma nazočile su hrvatske glumice Iva Babić i Tihana Lazović, ujedno i članica festivalskog žirija, novinar Robert Tomić Zuber i njegova partnerica dizajnerica Silvijom Jonjić, televizijski urednik Đelo Hadžiselimović te mnogi drugi.

Na prvom Rab Film Festivalu do utorka, 27. kolovoza, na programu je 13 filmskih projekcija i pet koncerata. Premijerno će se prikazati i krimić danskoga debitanta Ulla Salima "Sinovi Danske", priča o islamskom radikalizmu smještenu u širi kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi, te nova drama Kena Loacha "Oprostite, mimoišli smo se", o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem bitanskom tržištu rada.

 

Na programu Festivala su i "Bogu hvala" Francoisa Ozona o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i njenu prikrivanju, srpski film "Šavovi" Miroslava Terzića o potrazi majke za djetetom za koje vjeruje da je ukradeno u rodilištu prije 18 godina i, izvan konkurencije, "Dnevnik Diane Budisavljević", kojega će rapskoj publici predstaviti redateljica Dana Budisavljević.  

U dokumentarnom programu ističu se belgijski film "Zeleno zlato", šokantna pozadinska priča o biogorivima snimana deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački film "Čistači" gledatelje vodi u sjenovito podzemlje Interneta - mjesto na kojemu se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski "Bellingcat" nudi jedinstven pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica.

 

Na RAFF-u će se prikazati i dva nagrađena filma s ovogodišnjega festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnoga tajnika UN-a u filmu "Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld" (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a "More sjena" (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela.

Jedini hrvatski naslov u natjecateljskome programu je "Tak kak je" Arsena Oremovića, o pokušaju oca da ostvari svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer.

Festival je natjecateljskoga karaktera, najboljima će se nagrade dodijeliti u tri kategorije: za najbolji film iz igranoga programa, za najbolji dokumentarac i nagrada publike. O nagradama će odlučiti žiri u sastavu: festivalska izbornica, filmska predavačica, kritičarka i redateljica Rada Šešić, glumica Tihana Lazović i redatelj Antonio Nuić.

Izbornici RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković(igrani program) te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans (dokumentarni program).

U glazbenome programu nastupit će  Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band, Urban&4, Elemental, Nipplepeople i De-tour.

Program RAFF GENERATION namijenjen je filmskim profesionalcima te uključuje predavanja istaknutih domaćih filmaša: osnivača i direktora Međunarodnoga festivala dokumentarnog filma ZagrebDox i ravnatelja produkcijske kuće Factum Nenada Puhovskog, redateljice Dane Budisavljević, snimatelja Raula Brzića te pisca i scenarista Marjana Alčevskog.

Organizatori su Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Toro Laboratorij iz Zagreba, direktor festivala je Robert Tomić Zuber.

 
#TIHANA LAZOVIĆ#FESTIVAL RAB

Izdvojeno

01. srpanj 2020 10:37