StoryEditorOCM
FotoreportNEBESKI ZAŠTITNIK

Zadrani slave svetog Šimuna: mnogi su htjeli vidjeti kako izgleda okamenjeno tijelo čovjeka koji je prije 2100 godina u svojim rukama držao Isusa

Piše Zadarski.hr
8. listopada 2021. - 21:24
Zadrani danas slave blagdan zastitnika grada, svetog Sime. U istoimenoj crkvi na Polutoku mnogi su iskoristili priliku da vide i tijelo sveca izlozeno u zlatnoj skrinji Luka Gerlanc/Cropix

Osmog dana u listopadu Zadrani slave blagdan gradskog zaštitnika, svetog Šimuna Pravednika ili Šimuna Bogoprimca koji je kao starac u jeruzalemskom hramu primio u ruke dijete Krista i u njemu prepoznao Mesiju i Sina Božjeg. Prorok je nedugo nakon toga umro i pokopan je u Jeruzalemu, ali mu je grob opljačkan u križarskim ratovima.

Prema predaji, jedan je križar, po svoj prilici mletački plemić, vraćajući se lađom iz Sirije u svoj grad, nosio tijelo sv. Šimuna. U blizini Zadra zahvatila ga je velika oluja, a kako mu je lađa bila teško oštećena morao je ostati u Zadru. Dok se u gradu popravljala njegova lađa, on se razbolio i sklonio u svratište pustinjaka na dnu zadarske luke, gdje se danas nalazi župna crkva sv. Ivana. Da pustinjaci ne bi saznali za svečevo tijelo, on im je rekao da je to tijelo njegova pokojnoga brata koje sa sobom nosi kući. Do odlaska iz Zadra dao ga je zakopati na obližnjem groblju.

Međutim, njegovo se zdravstveno stanje pogoršalo i kad je vidio da mu nema lijeka rekao je redovnicima da po njegovoj smrti pregledaju sve njegove dokumente u kojima će naći nešto vrlo zanimljivo. I doista, oko vrata preminuloga nađena je bilješka o moćima sv. Šimuna koje je donio sa sobom. Redovnici su odmah u ranu zoru počeli otkopavati Svečevo tijelo, a iste noći čudnovatim su viđenjem upozorena tri gradska rektora, svaki pojedinačno, da se u spomenutom groblju otkopava tijelo velikoga sveca.

Rano ujutro sva trojica su se uputila na groblje i jedan drugome su priopćili što su saznali u viđenju. Tada su im redovnici otkrili kako su i oni saznali da je na njihovu groblju ukopano tijelo Sveca. Ubrzo je za sve to saznao čitav grad i otada je u Zadru započelo javno štovanje sv. Šimuna Pravednika.

Kako su Zadrani u petak proslavili blagdan svog zaštitnika, pogledajte u našoj fotogaleriji.

19. travanj 2024 19:51