StoryEditorOCM
FotoreportGODINA ZA PAMĆENJE

Završen je 23. Biograd boat show: pamtit će se najvišem broju stranih posjetitelja ikad, po svjetskim i hrvatskim premijerama, uspješnim dogovorima...

Piše Zadarski.hr
25. listopada 2021. - 17:13

Ovogodišnji Biograd Boat Show, kojeg je Ilirije d.d. po 23. put organizirala u svojoj Marini Kornati, kao najveći nautički sajam u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, zatvoren je u nedjelju, 24.10., nakon rekordne posjećenosti.

Povratak putovanja u EU uz uređene uvjete prelaska granica i ljepo vrijeme, omogućilo nam je vraćanju kontinuiteta rasta manifestacije od iznimnog značenja za hrvatsku nautiku i turizam uopće, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i sigurnost izlagača, posjetitelja i zaposlenih.

Ovogodišnja manifestacija prema mišljenju izlagača imala je daleko najviše stranih posjetitelja ikad. Izložba je ugostila više od 300 registriranih izlagača, te brojne svjetske i hrvatske premijere plovila. Nautički novinari bili su iznenađeni brojem premijernih plovila jer je bio puno veći i od službeno najavljenog. Veliki pobjednici ovogodišnjeg sajma bili su hrvatski brodograditelji, koji su imali koristi uslijed otežane opskrbe plovila i viših troškova etabliranih međunarodnih brendova. To je bilo vrlo očito kod domaćih graditelja većih motornih jahti, s mnogim ugovorima potpisanim na licu mjesta i uplaćenim depozitima.

I ostali segmenti sajma odnosno Biograd B2B, poslovni dio sajma, kongresni dio sajma 5. HGK Dani nautike bili su uspješni i vrlo posjećeni dok je charter sajam odnosno Croatia Charter Expo ima više od 100 pružatelja flota i charter agencija koje su ugovorile više poslova nego ikad kroz dva dana trajanja događanja.

image
bb show
Ilirija D.d.

Uplovljavanje 160 jahti u charteru u marinu, za trajanja sajma, što je preko tri puta više od prosjeka za kraj listopada, i isplovljavanje 60 jahti ka studenom s novim gostima, najbolje je svjedočilo elitnost i duljinu ovogodišnje nautičke sezone.

U znaku četiri sajma u jednom

Biograd Boat Show na jednom je mjestu sjedinio izlagački sajam brodova i opreme, kongresni, charter i business to business, te se isprofilirao u kongres hrvatske nautičke industrije i turizma, i stoga je i ove godine održan u znaku „4 sajma u jednom“ , odnosno: Biograd Boat Show – izlagačkog sajma, 5. Dana hrvatske nautike – kongresnog sajma, Croatia Charter Expoa – charter sajma i Biograd B2B – poslovnog sajma.

Izložbeni dio sajma oduševio je nizom svjetskih i hrvatskih premijera, a posebno su od sajma profitirali domaći izlagači koji su zbog zastoja proizvodnje a rasta potražnje za plovilima sklopili niz ugovora o prodaji svojih posebice motornih jahti.

U kongresnom dijelu sajma Hrvatska gospodarska komora, kroz dvodenevne 5. HGK dane nautike, okupivši sva udruženja vezana uz nautičku industriju i turizam, raspravila je sve aktualne prilike i najave bitne za njihovo poslovanje. Direktno od strane ministrice se informiralo o mogućnostima nautike u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. i raspolaganju značajnim EU sredstvima, kao i novoj strategiji razvoja turizma.

image
bb show
Ilirija D.d.

Poslovni segment sajma provodio se putem “B2B” platforme za poslovno umrežavanje nautičkog sektora, što je višegodišnja posebnost BBS-a, a ove je godine više nego ikad ima istaknuto značenje odnosno 450 sastanaka ugovoreno je putem plaforme i prije otvaranja sajma. Uz domaće predstavnike okupljeni su i predstavnici iz Austrije, Slovenije, Poljske, Belgije, Njemačke, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švicarske, Ukrajine, Češke, Švedske i Turske.

3. Croatia Charter Expo nadmašio je uspješćnošću dosadašnje, a o želji stranih kompanija, agencija i charteraša za ovim okupljenjem svjedoči učešće subjekata iz 15 europskih zemalja kao i održavanje međunarodnog kongresa Udruge čarter agenata (Boat Charter Agency Association), sa preko 200 međunarodnih članova, upravo u vrijeme sajma u hotelima Ilirije. Preko 100 yacht charter kompanija, sa 250 učesnika pretvorli su ovo u najveće ovogodišnje okupljenje charteraša " u živo" u svijetu.

S optimizmom u 2022.

O događaju od iznimnog značaja za nautičku industriju i nautički turizama, kao najkonkurentniji i najkvalitetniji vid hrvatske turističke ponude predsjednik uprave Ilirije g. Goran Ražnjević kazao je:

- Vjerujem da je ovogodišnji 23. Biograd Boat Show, čija su ostvarenja na razini njegovih najboljih godina, dodatno doprinjeo poslovnom umrežavanju, razmjeni znanja i iskustva, i pripremio nas za novu poslovnu 2022. godinu na koju gledamo s optimizmom, ohrabreni ovogodipnjim rezultatima - zaključio je.

image
bb show
Ilirija D.d.
Zahvala organizatora-domaćina

- Kao domaćin i organizator sajma Ilirija d.d. želi zahvaliti svim posjetiteljima koje su nazočnošću i iskazanim interesom uveličali i potvrdili svrhu održavanja sajma. Zahvala na vjernosti i podršci ide svim izlagačima koji su dali sadržaj sajmu. Zahvaljujemo i državnim tijelima, prvenstveno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvu turizma, potom jedinicama regionalne i lokane samouprave, odnosno Zadarskoj županiji i Gradu Biogradu na Moru.

Zahvaljujemo se i Hrvatskoj turističkoj zajednici, Turističkoj zajednici Zadarske županije i Turističkoj zajednici grada Biograda na Moru koji su nam pomogli da ovaj nautički sajam već 23 godine doprinosi temeljnom cilju hrvatskog turizma - cjelogodišnjoj turističkoj ponudi. Posebna zahvala Hrvatskoj gospodarskoj komori i Županijskoj komori Zadar koji doprinose razvoju i profiliranju sajma kao kongresa hrvatske nautičke industrije i turizma kroz organizaciju 5. HGK - Dana nautike i kao podrška organizaciji Croatia Charter Expo-a.

Ističemo i dugogodišnje sponzore Erste banku d.d., članice njene grupacije i Croatia osiguranje d.d. Zahvaljujemo i svim predstavnicima medija, koji su vrijednosti i poruke sajma prenjeli javnosti, a i svim našim kolegama, posebice iz nautičkog sektora, predstavnicima marina i chartera i ostalim turističkim djelatnicima.

Uz partnerstvo i potporu sponzora i podršku nadležnih institucija, te uz trud profesionalnih službi Ilirije d.d. omogućeno je održavanje ovog događaja od iznimnog značaja za nautičku industriju i turizam čime je Biograd Boat Show zadržao vodeće mjesto na hrvatskoj i europskoj nautičkoj karti kao ponosni zlatni član Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova - stoji u objavi domaćina sajma. 

19. travanj 2024 13:07