StoryEditorOCM
FotoreportPEDESET POLAZNIKA

Završene su kreativne radionice održane u sklopu Zadar Organ Festivala – evo što se sve događalo

Piše Zadarski.hr
25. kolovoza 2020. - 13:03

Pedeset polaznika interdisciplinarnih radionica, u dobi od 4 do čak 26 godina, zaključili su svoj kreativan tjedan trima događajima kojima su javnosti prezentirali svoj rad. Podsjetimo se, Zadar Organ Festival već drugu godinu održava program posvećen djeci i mladima, s ciljem širenja interesa i ljubavi prema različitim vrstama umjetnosti, upoznavanja i popularizacije orgulja – koje se nazivaju i kraljicom instrumenata – ali i razvijanjem slobode izražavanja i kritičkog mišljenja. Na drugom izdanju Zadar Organ Festivala ponovno su održane glazbene radionice, odnosno individualni satovi orgulja i komorne glazbe pod mentorstvom Daniele Perković te organizatorice Festivala Tee Kulaš, zatim likovna radionica pod vodstvom Irene Baković Marušić te radionica dokumentarnog i eksperimentalnog filma koju je vodio filmski autor Toma Zidić.

Prvi dio prezentacije rada upriličen je u subotu, 22. kolovoza, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje su marljivi i predani polaznici glazbenih i likovnih radionica javnosti prikazali svoj cjelotjedni, intenzivan rad. Mladi glazbenici su na orguljama i u različitim instrumentalnim sastavima priredili interesantan jednosatni program različitih stilova i karaktera. Nakon izvrsnog koncerta na kojem je publika preko velikog platna pozorno pratila svirku na koru crkve, izvedbeni se prostor preselio ispred crkve, gdje su posjetitelji mogli pogledati izložbu radova inspiriranih zvukom i izgledom orgulja. Osim platna i papira, mladi su umjetnici oslikali i dvorište, pa su tako udahnuli novi život i starim drvenim klupicama koje će belafuškoj crkvi ostati kao uspomena na žamor i smijeh mladih, ali i na Zadar Organ Festival.

Dan nakon izložbe i koncerta, mladi su filmaši u suradnji s Kino Zonom Zadar na njihovoj ljetnoj pozornici imali svoju prezentaciju radova. Njihovi potpuno samostalni filmovi nastali su u tjedan dana, u kojima su im bili osigurani produkcijski uvjeti za realizaciju kratkometražnih filmova. Sedam filmova različitih tematika prikazali su prve, ali poprilično zrele filmske korake mladih talenata, kao i ono duboko skriveno u njima koje im je ova radionica omogućila da izraze kroz umjetnost.

Interdisciplinarne radionice Zadar Organ Festivala stvorile su veoma zanimljivo, eksperimentalno i interdisciplinarno okruženje, koje je polaznicima, ali i njihovim mentorima dalo motivaciju da se i u ovim izazovnim vremenima, bez obzira na sve prepreke, svim srcem bore za umjetnost i vrijednosti u koje vjeruju.

26. travanj 2024 08:50