StoryEditorOCM
KalelargaPOTPISAN UGOVOR

Aglomeracija Zadar - Petrčane: radovi obuhvaćaju 16 gradskih četvrti od Dikla do Arbanasa, ukupno 112 ulica!

Piše A. Vučetić Škrbić
11. svibnja 2021. - 14:01
Potpisan je ugovor za izgradnju sustava javne odvodnje na podrucju Zadra kojim 3500 crnih jama odlazi u povijest. Na fotografiji: Grgo Peronja, Bozidar Longin, Branko Dukic, ministar Tomislav Coric, Zoran Djurokovic  Jure Miskovic/Cropix

Direktor zadarskog komunalnog poduzeća Odvodnja, Grgo Peronja, i Ludwig Pfeiffer, prvi čovjek njemačke tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH & Co., koja je izabrana za izvođača radova, potpisali su u utorak ugovor o kapitalnom infrastrukturnom projektu Aglomeracija Zadar. U sklopu tog zahtjevnog građevinskog zahvata nalazi se 20 potprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 9 potprojekata rekonstrukcije vodoopskrbne mreže te 112 zadarskih ulica, a ugovorena cijena radova iznosi 323 milijuna kuna. Ugovor je potpisan u sklopu „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“, a s ovom fazom za koju su radovi ugovoreni u utorak, obuhvatit će se ukupno 16 gradskih četvrti, od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada.

- Aglomeracija je projekta stoljeća za koji je trebalo puno vremena, EU procedure, dokumentacije i natječaja. Nitko ovo ne može zaustaviti, ali se traži ozbiljnost, znanje i koordinacija kako bismo posao završili u rokovima i kako spada.

Ukupno ulazimo u preko 317 ulica, vrijednost je cijeli jedan godišnji proračun grada. Ovo je jedan od velikih trenutaka za zelenu budućnost Zadra, a znači zatvaranje čak 3.500 crnih jama, uz zatvaranje odlagališta Diklo dogodine. Uz novi pristup uređenju javnih zelenih površina budućnost Zadra je čista, rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, dodajući kako ukupan zbroj do sada potpisanih ugovora u sklopu Aglomeracije Zadar i Petrčane, uključujući i ovaj zadnji ugovor, iznosi 613 milijuna kuna s PDV-om.

Na potpisivanju ugovora u Zadru bili su i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik veleposlanika Republike Njemačke Harald Seibel te župan Božidar Longin.

- Potpisivanjem ugovora za najveću i najzahtjevniju cjelinu Zadar u sklopu Aglomeracije Zadar i Petrčane okončana je priprema za deset od ukupno dvanaest cjelina. Za jedanaestu cjelinu, nazvanu Dogradnja UPOV-a Centar u Zadru, obavljen je izbor najpovoljnijeg ponuđača, a posljednja cjelina Petrčane je trenutno u evaluaciji. Sada slijedi zahtjevna izgradnja u nizu gradskih četvrti, pa ovom prilikom molim građane za strpljenje - kazao je Grgo Peronja.

Obuhvaćeno 112 ulica 

Ovim projektom obuhvaćeno je 112 gradskih ulica u sljedećih 16 gradskih četvrti: Arbanasi, Bili brig, Brodarica, Crvene kuće, Diklo, Maslina (Skročini), Novi Bokanjac, Plovanija, Puntamika, Stanovi, Vidikovac, Višnjik, Belafuža, Bokanjac, Kožino, Petrčane.

22. travanj 2024 17:57