StoryEditorOCM

Ako ne morate na benzinsku postaju, pričekajte do utorka: padaju cijene i benzinu i dizelu

Piše VIJESTI SD
25. ožujka 2023. - 20:19

Dobre vijesti stižu za vozače! Od utorka dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina. Razlog je pad cijena nafte na svjetskim burzama, a isti trend slijedi i plin. Svi najvažniji energenti jeftiniji su nego što su bili prije rata u Ukrajini. Jesu li time trgovci i proizvođači ostali bez glavnog argumenta za povećanje cijena, pita se u svom prilogu RTL.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel.

Razlog pojeftinjenja derivata su niže cijene nafte na svjetskim tržištima. Da nije vladinih mjera, litru goriva bi plaćali 20-ak centi više, no ovako će u utorak benzin biti 6 posto, a dizel 9 posto jeftiniji nego prije početka rata u Ukrajini.

Plin se na nizozemskoj burzi prije dva dana prodavao za 40 eura po MWh što je u pola cijene iz siječnja prošle godine. Struja hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima je ograničena na 62 eura po megavatsatu što je trideset posto ispod cijene koja je bila lani, piše Danas.hr.

 

21. rujan 2023 11:36