StoryEditorOCM
KalelargaSURADNJA

Američka veleposlanica i šest američkih kongresnika posjetili župana Longina, evo o čemu su razgovarali

Piše Zadarski.hr
21. kolovoza 2024. - 21:36

Zadarsku županiju posjetilo je izaslanstvo Zastupničkog doma Sjedinjenih američkih država u pratnji veleposlanice SAD u RH, Nathalie Rayes.

Župan Božidar Longin i predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije Zoran Šikić su primili ovu delegaciju u Domu županije te prezentirali najvažnije gospodarske potencijale, geoprometni položaj i razvojne mogućnosti Zadarske županije.

Izaslanstvo 118. saziva američkog kongresa predvodio je Sam Graves iz kongresnog okruga Missourija, u pratnji zastupnika Scotta Des Jarlais iz Tennesseea, Mikea Ezella iz Mississippija, Alexa Mooneya iz Zapadne Virginije, Davida Rouzera iz Sjeverne Karoline, Garreta Gravesa iz Louisiane i Trenta Kellya iz Mississippija koji su u Zastupničkom domu Sjedinjenih Država od 19. srpnja 2024. 

Članstvo u Zastupničkom domu SAD-a sastoji se od 435 mjesta za predstavnike iz 50 država, raspoređenih prema broju stanovnika. Američki kongresnici su zatim predstavili rad Odbora i gospodarske sektore za koje su nadležni te izrazili želju da daljnju suradnju na zajedničkim projektima u Zadarskoj županiji. 

Župan Božidar Longin zahvalo je na interesu za razvijanje daljnje suradnje s Zadarskom županijom te zahvalio gostima na dolasku te zaželio im ugodan boravak u Zadru. 30 godina nakon Domovinskog rata, Zadarska županija je postigla značajan gospodarski iskorak, obnovila cestovnu i lučku infrastrukturu, postala sigurna turistička destinacija i nastavlja se ubrzano razvijati otvarajući nove projekte i mogućnosti razvijanja novih međunarodnih partnerskih odnosa sa gospodarstvenicima kako u Europi tako i u ostalim dijelovima svijeta. 

image

Župan Longin a američkom delegacijom u Domu županije

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija

„Pozdravljamo inicijativu Veleposlanstva SAD u RH i veleposlanice Rayes za povezivanje Zadarske županije s američkim gospodarstvenicima i institucijama s ciljem poboljšanja životnih uvjeta stanovništva Zadarske županije i ostvarivanje zajedničkih gospodarskih interesa na dobrobit obiju nacija" rekao je župan Longin. 

„Hrvatska je jak NATO saveznik, dio je Europske unije, Schengena i Eurozone. Nastavit ćemo raditi s Hrvatskom na našim zajedničkim interesima. Pobrinut ćemo se za sigurnost regije. Veselimo se nastavku naše suradnje s Hrvatskom i unapređenju zajedničkih ciljeva. Radujem se što ću nastaviti raditi na osiguravanju regionalne sigurnosti. Surađujemo na dovođenju dodatnih energetskih alternativa na tržište i jačanju učinkovitosti tradicionalnog sektora kako bismo poboljšali investicijsku klimu u Hrvatskoj. Na kraju, također želimo dodatno potaknuti uspješnu modernizaciju Hrvatske i stvoriti snažne i sposobne saveznike u NATO-u kako bio sigurali da Hrvatska dostigne NATO sposobnosti koje su nam potrebne" zaključuje Nathalie Rayes.

12. rujan 2024 02:18