StoryEditorOCM
KalelargaPROMJENA OVLASTI

Ana Brkljačić više nije ravnateljica Parka prirode Velebit: nakon što je dala ostavku, vršiteljem dužnosti postao stručni voditelj Mario Šaban

Piše MGM
16. rujna 2021. - 22:09
Promjena vlasti - Mario Šaban postao je vršiteljem dužnosti Parka prirode Velebit nakon što je ravnateljica Ana Brkljačić dala otkaz Cropix Arhiva

Nenadano se, iz za sad nepoznatih razloga, dogodila promjena u strukturi vlasti u Parku prirode Velebit. 

Tako je Mario Šaban, dosadašnji stručni voditelj ustanove koji je svojim dugogodišnjim radom dokazao stručnost i iskustvo, jučer imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja Parka prirode Velebit. To je napravio sam ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Odluka o imenovanju uslijedila je nakon što je dosadašnja ravnateljica, Ana Brkljačić, sama podnijela zahtjev za razrješenje. Podsjetimo, Brkljačić je u ustanovi Parka od samog osnutka, već 20 godina, i bila je njezin prvi djelatnik.

Šaban je rođen je u Gospiću 1983. godine, diplomirani je inženjer sigurnosti i diplomirani ekonomist. U parku radi od 2003. godine i to započinje kao nadzornik nakon čega vodi službu protupožarne zaštite i tehničkih poslova a s kojeg mjesta je imenovan za stručnog voditelja te organizira rad stručne službe. 

image
Ana Brkljačić
Luka Gerlanc/Cropix

Kao aktivni član Hrvatske gorske službe spašavanja, speleolog i kartograf, u svom profesionalnom radu s entuzijazmom sudjeluje u mnogobrojnim znanstvenim, stručnim i istraživačkim ekspedicijama.

- Pred Ustanovom je trenutno izazovan i odgovoran posao koji se odnosi na realizaciju projekta "Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“ koji jačanjem modela održivog upravljanja zaštićenog područja ima za cilj doprinijeti održivom korištenju prirodne resursne osnove, očuvanju okoliša i zaštiti prirodne baštine. Budući da je ukupna vrijednost projekta preko 68 milijuna kuna te da isti treba završiti do kraja ove godine, a u tijeku je i izrada Plana upravljanja tj. desetogodišnjeg strateškog dokumenta kao i donošenje Pravilnika o zaštiti i očuvanju te izrada Prostornog plana Parka prirode, u ustanovi nas čeka puno posla - komentirao je Šaban ekskluzivno na Zadarski.hr.

image
Mario Šaban 
 
Luka Gerlanc/Cropix

Istaknuo je kako je glavni cilj da park, u sinergiji s lokalnom zajednicom, ponovno postane pokretač razvoja ovog područja.

- Tako ćemo kroz nove projekte raditi na daljnjem razvoju edukacije djece svih uzrasta, dok ćemo dodatnim razvojem posjetiteljske infrastrukture i svojim aktivnostima poticati obiteljska poljoprivredna gospodarstva u interesu održivog upravljanja destinacijom i zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti našeg kraja - zaključio je Mario Šaban, novoimenovani prvi čovjek Parka prirode Velebit.

23. travanj 2024 12:38