StoryEditorOCM
KalelargaBOLJE ME NE PITAJ...

Ante Ćurković urnebesno odgovorio Marjani Botić: ‘Za naš put kod Erlića Grad Zadar je potrošio 110,66 kuna. Ali to je za vas samo još jedan SF...‘

Piše Zadarski.hr
25. siječnja 2023. - 18:28

Nakon što je gradska vijećnica Marjana Botić iz Akcije mladih prozvala Antu Ćurkovića, pročelnika ureda gradonačelnika, i druge za odlazak u Zagreb, gdje su posjetili novog mistra Šimu Erlića, zatražili smo odgovor iz Ureda gradonačelnika. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani, 

objavili ste rukopis vijećnice Marjane Botić u kojem autorica uvodno izražava zabrinutost za situaciju u kojoj se trenutačno nalazi proračun Grada Zadra. Isti onaj proračun koji je zahvaljujući ruci autorice tog rukopisa nezakonit. 

Ne mogu to sakriti ni povećani napori izokretanja činjenica i prebacivanja odgovornosti autorice rukopisa kojih u zadnje vrijeme ima mnogo i svugdje. Koristi baš svaku vijest o radu gradske uprave kako bi odbacila krivicu za blokadu gradskog proračuna sa sebe, nameće samo njoj znane istine, a zapravo neuspješno pokušava oprati ruke od političke štete za koju je bilo potrebno samo podići te iste ruke. Istine radi, baš njoj, autorici rukopisa, pokazalo se na toj sad već povijesnoj sjednici Gradskog vijeća, draži i srcu bliži od svih pomoćnika u nastavi i drugih proračunskih korisnika je stol za stolni tenis po cijeni od tričavih pet tisuća eura. Jer da nije tako, sigurno ne bi blokirala proračun u kojemu je planirano povećanje materijalnih prava za veliki broj proračunskih korisnika, pa tako i pomoćnike u nastavi.

Njezini nebrojeni rukopisi dokazuju kako kvantiteta ne rađa nužno kvalitetu, pa niti da često izgovorena laž ikada postaje istina. Tako je nažalost od cijelog rukopisa autorice za čitatelje ostao tek navodni, imaginaran izlet koji se pod naletom inspiracije pretvorio u loš SF. Loš, jer sve je u rukopisu krivo, netočno, tendenciozno i zlonamjerno. Tako smo dobili tek rukopis garniran politizacijom i epskom patetikom. Od navodnog posjeta, navodnog ministra, izleta i izletnika, muzeja, vrtova…, najbliže istini u cijelom rukopisu je navod autorice da je novoimenovani ministar europskih fondova ujedno i predsjednik županijskog HDZ-a (op. Šime Erlić je predsjednik GO HDZ-a).

Konačno, autorici rukopisa normalan odgovor nije moguće dati. Pitanja to ne dopuštaju. Zato je ovo jedini mogući službeni odgovor:

Cijenjena vijećnice Botić, 

nažalost, nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaša pitanja, odnosno informirati Vas o izletu, jer nam nije poznato o kakvom izletu govorite i na što se isto odnosi jer se takav izlet nikad nije dogodio. 

Šteta, jer da barem dio pitanja autorica rukopisa nije začinila lošom namjerom, neistinom i manipulacijom, mogla je dobiti sve odgovore, a ja priliku da joj na jednom mjestu objasnim sve vezano za radni sastanak predstavnika Grada Zadra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. 

Htio sam joj, ali s ovako postavljenim pitanjima nažalost ne mogu, odgovoriti da se u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU održao sastanak na temu provedbe projekata odobrenih za financiranje iz ITU mehanizma urbanog područja Zadar za razdoblje 2014.–2020. te pripreme novih projekata iz istog mehanizma namijenjenog Zadru za razdoblje 2021.–2027.

Podsjetio bih je pritom na ciljeve projekata u provedbi vrijednih 250 milijuna kuna koji su bili tema sastanka:

- jednostavnije, brže i tehnološki naprednije korištenje usluga javnog prijevoza kroz novi ticketing sustav u autobusima Liburnije, 

- olakšani pronalazak slobodnih parkirnih mjesta u naplatnim zonama u gradu,

- smanjenje gužvi i brži protok vozila kroz novu četverotračnu prometnu okosnicu grada uspostavom zelenog vala nakon puštanja cjelokupnog sustava u rad, 

- otvaranje novih radnih mjesta i osiguravanje nove poduzetničke infrastrukture za MSP-ove u poduzetničkoj Zoni Crno i novom Inkubatoru, 

- osiguravanje prijeko potrebnog prostora za udruge i novog Odjela za mlade Gradske knjižnice u sklopu rekonstruiranog Centra za mlade i njegovog okoliša

- povećanje kvalitete i poboljšanje uvjeta visokog obrazovanja za studente i djelatnike Sveučilišta u Zadru revitalizacijom stare Tehničke škole kao i 

- obnova kompleksa Sv. Nikole. 

Pri tome je spomenut i problem koji je nastao kao posljedica nezakonitog amandmana i skidanja namjenskih sredstava za dovršetak projekta “Centra za mlade – faze II uređenja okoliša”. 

Druga tema odnosila se na pripreme za korištenje ITU mehanizma koji nosi Zadru i njegovom urbanom području nova 43 milijuna EUR. 

Htio sam joj, ali sad nažalost ne mogu, napisati i podatke o troškovima tog službenog putovanja. 

Troškovi vezani uz provedbu ITU mehanizma (plaće djelatnika, troškovi službenih putovanja, edukacija i dr.) sufinanciraju se u sklopu provedbe EU projekta Tehničke pomoći za predmetni instrument unutar kojeg Grad Zadar ukupno sudjeluje sa 6% vrijednosti troškova. Dakle, njih nije uspjela blokirati jer su oni prethodno ugovoreni i kao takvi dio nužnih rashoda i izdataka. Procedure oko službenih putovanja su jasno propisane, a specifikacija službenog puta slijedi u nastavku: 

- ukupno 10 djelatnika Gradske uprave bilo je na predmetnom službenom putu UO za EU fondove (4 djelatnika ITU jedinice, 4 djelatnika provoditelja projekata), UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka (1 djelatnik -  stručni suradnik za otočni razvoj), Ured gradonačelnika (1 djelatnik -  voditelj kapitalnih projekata).

- ukupan trošak bio je 244,78 EUR; troškovi (gorivo i cestarina) korištenja službenih vozila su iznosili 244,78 EUR. Od toga se iz EU fondova i FZS sufinancira 230,09 EUR = 1.733,64 HRK, a iz sredstava Grada Zadra 14,69 EUR = 110,66 HRK. 

U slučaju korištenja javnog prijevoza najjeftinija karta po osobi iznosila bi 14,90 EUR u jednom smjeru + uvećanje za uslugu rezervacije sjedala i kolodvorsku pristojbu u iznosu 0,67 EUR =15,57 EUR. Time bi ukupan trošak puta iznosio 311,4 EUR =2.346,24 HRK, a troškovi bili veći od korištenja službenog vozila. 

Dnevnice nisu isplaćene. 

Dakle, da ne bi bilo različitih tumačenja i shvaćanja navedenih iznosa, naveo bih joj da je iz vlastitih izvora Grada Zadra za ovaj službeni put potrošeno proračunskih 14,69 EUR ili 110,66 HRK.

Vezano za buduće aktivnosti, treba reći i kako će svi djelatnici Upravnog odjela za EU fondove, ali i drugih upravnih odjela Grada Zadra za koje se procijeni da je njihovo znanje i struka potrebno na sastancima, biti upućeni na sastanke, koordinacije i sjednice u Zagreb. A toga će u idućem razdoblju biti jer je pred nama nova EU perspektiva s nikad vrjednijom financijskom omotnicom. Nju vijećnica Botić još nije pokušala blokirati, a i ova blokada Centra za mlade i ostalih projekata iz prethodne omotnice koji su pri kraju, već je donijelo dovoljno štete. 

Ali to je za one koji ne razumiju samo još jedan SF.

S poštovanjem,

Ante Ćurković

01. svibanj 2024 18:41