StoryEditorOCM
KalelargaKONAČNO

Asfaltiran rekonstruirani prometni trak Tuđmanove ulice uz City galeriju, radovi se uskoro sele na drugu stranu kolnika

Piše M.K.
15. prosinca 2021. - 20:21
Zadar, 151221. Nastavljaju se radovi na uredjenju Ulice dr. Franje Tudjmana asfaltiranjem jedne strane kolnika, kako bi se radovi uskoro mogli preseliti na ostatak ulice.Luka Gerlanc/Cropix

Počelo je asfaltiranje dijela rekonstruirane Ulice dr. Franje Tuđmana. Nakon što su radovi na nekoliko dijelova trase ulice započeli još prošloga ljeta, nakon čega je uvedena i nova privremena prometna regulacija, došlo je do zastoja zbog problema sa telekomunikacijskim kablovima zatečenih ispod starog asfalta. Uklanjala su se i postojeća stabla uz kolnik, ugrađivao plinovod i nove tk komunikacije, pa se kašnjenje produžilo na skoro dva mjeseca od zacrtanih planova. Na kraju će se čitav posao završiti tek u lipnju, umjesto u travnju kako je bilo planirano.

Trenutno se asfaltira nogostup koji će prema planovima biti dovoljno širok i za biciklističku stazu, te prometni trak ulice uz City galeriju kod gradske tržnice. Čim se promet pusti dovršenim trakom, radovi će se preseliti na drugu stranu ulice.

Radovi na rekonstrukciji izvode se u sklopu provedbe projekta Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru ITS – Integrirani prometni sustav, ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna.

Radovi rekonstrukcije predviđaju novu četvorotračnu prometnicu u dužini od 890  metara, s obostranim nogostupima i biciklističkim stazama te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koji nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Tako će cjeloviti planirani obuhvat rekonstrukcije omogućiti optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom te bolju informiranost vozača. Novoobnovljena trasa proširene ceste omogućiti će vožnju duž Ulice dr. Franje Tuđmana bez zastoja, ali i bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova. U skladu s projektom predviđena je i sadnja čak 70 novih stabala. 

02. svibanj 2024 20:05