StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: IZ PRVE RUKE

"Došao sam kasnije na 500 metara od epicentra, nije ovo prvi, ali je najjači potres kojeg sam osjetio!" U kanjonu Paklenice odroni, nema veće štete

Piše Predrag Opačić
1. studenog 2020. - 17:12

Stare i visoke zgrade su podrhtavale, nekim su Zadranima poletjele stvari s polica, na Viru je pao jedan dimnjak, ali nije bilo ozbiljnijih posljedica potresa jačine 4,7 stupnjeva po Richteru čiji je epicentar bio pokraj Starigrada. Bukom i podrhtavanjem preplašeni ljudi izašli su na ulice, ali su se brzo i vratili.

- Bila su dva vala. Na drugom katu zgrade na Bilom Brigu je treslo toliko da sam mislila da će se sve srušiti. Obula sam papuče i i biži vani. Strašno, prepričala je jedna Zadranka svoje iskustvo s desetak sekundi potresa nakon čega se osjetilo novo podrhtavanje.

Ako je tako bilo u Zadru, kako je to izgledalo u Starigradu i okolici?

- Išao sam na Veliko Rujno vidjeti kako su mi roditelji nakon potresa i tada sam došao do nekih 500 metara od mjesta epicentra, ali ne u samom trenutku potresa. Nije ovo prvi kojeg sam doživio, ali je zato najjači. Zatrese kuću kao šibu, izgleda vam kao da je u zemlji nešto puklo. U kanjonu Paklenice je bilo nekoliko manjih odrona, ali to je tako svaki put kad se dogodi potres. Nema šteta na kućama, nema ozlijeđenih i idemo dalje, kaže Zlatko Marasović, stručni savjetnik šumar Nacionalnog parka Paklenica.

- U trenutku potresa bio sam u šetnji Nacionalnim parkom Paklenica. Dosta neugodan osjećaj, bilo je dosta bučno, čuje se nekakva tutnjava. Sunčano nedjeljno popodne su koristili brojni šetači, bilo je u Paklenici i penjača koji su tradicionalno tu. Ali, brzo se smirilo, među ljudima nije bilo panike, a penjači su ubrzo nastavili s penjanjem, željeli su iskoristiti dan do kraja, prepričava nam starigradski načelnik Krste Ramić.

-Epicentar je bio u brdima, sedam kilometara sjeveroistočne od Starigrada, ali mi nemamo nikakvih informacija o ikakvim štetama. Obišli smo tri općinska mjesta, razgovarali s ljudima i, osim nešto nelagode i poneke fotografije koju je potres srušio sa zida, nije bilo drugih posljedica. Po dojavama s terena, nema potrebe za bilo kakvim intervencijama, snabdijevanje vodom i električnom energijom je normalno, telefoni rade, zasada je sve u najboljem redu i sve normalno radi, kaže Ramić očekujući najavljeni posjet zadarskog župana Božidara Longina i njegovih suradnika.

Služba 112 je na licu mjesta, u općinskim prostorijama radi stožer, ali u Podgorju se nadaju mirnoj noći.

-Čulo se dobro, kao jaka grmljavina, zatreslo je, ali ništa više od toga. Tu kod nas je u brdima zatreslo neke stare suhozide, pa se kotrljalo kamenje, ali nema štete, kuće nisu oštećene, dobro smo prošli. Ali, uvijek ti tinja u glavi da bi moglo još koji put prodrmati, priča nam jedan od stanovnika Tribanj Kruščice.

Ovo se naselje nalazi na sjeverozapadu starigradske općine, na suprotnom kraju od epicentra potresa, ali se drhtanje tla i popratna buka osjetila i kod njih.

Podrhtavanje tla osjetilo se u svim dijelovima Zadarske županije, a seizmolog Krešimir Kuk. Izjavio je da se potres ne može dovesti u vezu s onima u Turskoj i Grčkoj, ali da „stanovnici zadarskog područja mogu očekivati još potresa u idućim danima, tjednima i mjesecima”.

07. lipanj 2023 17:04