StoryEditor
KalelargaSLUŽBENO

Biograd zasad ipak neće u karantenu, iako se bolnica zatvara na 14 dana. Evo što je bilo presudno... 

Piše Ivica Nevešćanin
26. ožujka 2020. - 15:25
Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu  Luka Gerlanc/Cropix

U Biogradu za sada neće biti uvedena karantena, odluka je Županijskog stožera civilne zaštite Zadarske županije (ŽSCZZŽ).

- Nakon analize kontakata oboljelih djelatnika Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu, ustanovili smo da većina djelatnika živi izvan grada Biograda, tek njih 12 u Biogradu od ukupno 87 kontakata koji su stavljeni u samoizolaciju. Ostali djelatnici, pacijenti i kontakti žive u ostalim dijelovima Zadarske županije. Stožer civilne zaštite Zadarske županije mišljenja je da uvođenje karantene u ovom trenutku za grad Biograd nema učinka za sprječavanje značajnog širenja epidemije - obavijestili su iz ŽSCZZŽ.

Kako doznajemo, odluka da se ne uvodi karantena u Biogradu donesena je nakon epidemiološke procjene stanja na terenu. Naime, glavni problem i izvor zaraze je biogradska Ortopedska bolnica koja je počela s iseljenjem i dezinfekcijom prostorija. Iseljenje će trajati i u petak, a pacijenti će biti smješteni u druge medicinske ustanove. Bolnica bi trebala biti zatvorena dva tjedna.

Članovi stožera i epidemiolozi procijenili su da od karantene ne bi bila velika korist jer puno ljudi koji radi u biogradskoj bolnici, ali i samom Biogradu, živi praktički od Zadra do Benkovca i Draga, što bi značilo da bi se karantena trebala uvesti na puno širem području, za čim u ovom trenutku nema potrebe.

Umjesto karantene, odnosno zabrane ulaska i izlaska u Biograd, najvjerojatnije će se posegnuti za još strožim mjerama zabrane kretanja i socijalnih kontakata, te podići razina sanitarnih uvjeta. Ako u međuvremenu dođe do pogoršanja situacije, ako se broj oboljelih poveća u narednim danima, što bi upućivalo na lokalnu transmisiju zaraze, odluka o karanteni opet će se razmatrati.

Izdvojeno

23. rujan 2020 17:50