StoryEditor
KalelargaPRESUDA ZA VELIKU AFERU: KALMETA I LIVAKOVIĆ OSLOBOĐENI

Bivši HDZ-ov ministar nije kriv za izvlačenje novca iz HAC-a i korupciju, njegovi suradnici osuđeni

Piše Tomislav Kukec, Hina
19. rujna 2019. - 15:09
Božidar Kalmeta sud

 

NOVO 13:10 - Božidar Kalmeta i Zdravko Livaković su oslobođeni krivnje. Riječ je optužbi za izvlačenje novca iz HAC-a.

NOVO 13:10 - Za prvu točku optužnice Kalmeta i osam drugih optuženika su oslobođeni krivnje. Riječ je optužbi za izvlačenje novca iz HAC-a.

NOVO 13:10 - Mikulić je osuđen na tri godine zatvora, Boban na dvije godine, a Damir Kezele na tri i pol godine zatvora. U kaznu im se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru - javlja Jutarnji.hr.

Mikulić mora vratiti 2,6 milijuna kuna nezakonito stečene imovinske koristi, a Kezele 730.000 kuna. 

---------------------------------

13:00 - U tijeku je izricanje presude Kalmeti njegovim suradnicima za korupciju. Treće, četvrto i petooptuženi, dakle Milivoj Mikulić, Stjepko Boban i Damir Kezele proglašeni su krivima, javlja novinar Jutarnjeg.

---------------------------------

Nakon dvije godine suđenja u četvrtak će biti objavljena nepravomoćna presuda bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima za korupciju.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac presudu će objaviti u 13 sati.

I dok Kalmetina obrana tijekom cijelog postupka kao i u završnom govoru ističe da optužbe nisu dokazane tužitelji smatraju dokazanim da je Kalmeta izgradio kriminalnu piramidu te da je u resoru za izgradnju prometne infrastrukture imao izuzetnu moć i utjecaj nad građevinskim tvrtkama koje su zbog svojeg poslovnog opstanka morale izvršavati njegove naloge.

Uskok u optužnici, potvrđenoj još 2016., tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga optužen je i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600.000 kuna.

Kalmeta od početka odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, isticao je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao ''po nalogu Zorana Milanovića'' a drugu ''kako bi se dodvorio Mostu'', koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i  njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

19. lipanj 2021 18:56