StoryEditorOCM
KalelargaOZBILJNA SITUACIJA

Bolnica u Biogradu i hoteli spremni za prihvat većeg broja oboljelih! Medić: kad izađete iz samoizolacije ne znači da niste zaraženi!

Piše Ivica Nevešćanin
24. ožujka 2020. - 11:47

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Šime Vicković potvrdio je da su na području županije pripremljena mjesta za prihvat većeg broja bolesnika, ako do tog scenarija dođe. Sve lokacije nije htio otkrivati jer smatra da bi se time nepotrebno uznemiravalo javnost.

- Specijalnu ortopedsku bolnicu u Biogradu pripremili smo za prihvat od 30 do 50 zaraženih osoba s lakšim simptomima, dok će u zadarskoj bolnici biti organiziran prihvat za teže oboljele pacijente, gdje je osigurali veći broj respiratora. Također smo mobilizirali veći broj hotela kao mjesta za samoizolaciju tako da pojedinci, ako treba, mogu tamo biti sa svojim obiteljima. Sve je spremno za najteže scenarije i za karantenu, nadamo se da do njih neće doći, nadamo se da neće biti potrebe za ovim mjerama – kazao je Vicković.

Epidemiolog Alen Medić naglasio je kako se epidemija nalazi u fazi odgađanja što znači da odgađamo novu fazu koja bi mogla naglo povećati broj oboljelih.

- Strogim pridržavanjem mjera sprečavanja širenja zaraze zapravo pomažemo zdravstvenom sustavu da neopterećeno radi, odnosno da smanjimo pritisak na njega. Zato je jako važno da sve svi građani, bez izuzetaka, najstrože pridržavaju mjera socijalne distance, da ne izlaze ako to neophodno ne trebaju, a oni koji su u samoizolaciji da to shvate najozbiljnije. Također osobe koje su izašle iz samoizolacije ne znači da neće biti zaražene ili da su zdrave. Trebaju se nastaviti ponašati kao svi drugi, strogo održavanje higijene, socijalne distance i drugih mjera, kako bi zajednički suzbili širenje virusa – naglasio je dr. Medić koji je zamolio novinare da se suzdrže od otkrivanja identiteta oboljelih osoba.

- Nije potrebno da se znaju privatni podaci o njima. Mi sve poduzimamo da njih i njihove kontakte na vrijeme detektiramo i izoliramo, odnosno provedemo kroz epidemiološke mjere kako bi maksimalno ograničili svaku mogućnost širenja virusa – kazao je.

18. travanj 2024 18:37