StoryEditor
KalelargaPODUZIMANJE MJERA

Capak je jasan: "Svi koji su s Dimitrovim bili u kontaktu moraju u samoizolaciju na 14 dana"

Piše SN
21. lipnja 2020. - 22:47
HANZA MEDIA

Nakon otkrića da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov obolio od Covida 19, a imao je bliske kontakte s tenisačima koji se nalaze na turniru u Zadru, pitali smo ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka kakva je procedura u ovom specifičnom slučaju.

- Mora se provesti epidemiološka klasifikacija, a za konkretnu situaciju vrijedi isto pravilo kao i za slične: svi oni za koje se pokaže da su bili u neposrednom dodiru sa osobom pozitivnom na koronavirus moraju u samoizolaciju na dva tjedna. Nebitno je gdje će se ona organizirati - oni kojima je Zadar mjesto stanovanja mogu otići svojim kućama, ostalima će Županija organizirati smještaj ili u hotelu ili na nekom drugom, adekvatnom mjestu. Epidemiloška služba sad pokušava ustanoviti kakvo je stanje, 'mobilizirani' su epidemiolozi s tamošnjeg područja, organizirat će se telefonske linije na kojima će zainteresirani moći dobiti sve informacije - kaže Capak i pojašnjava proceduru za strane državljane:

- Osobe koje su zaražene ne smiju putovati - njima treba organizirati smještaj i zdravstvenu skrb. Međutim, nema zapreke za putovanje onih koji su bili u kontaktu sa zaraženom osoboma, a nalazi testa su negativni, ali su im preventivno propisane mjere samoizolacije. Mogu putovati, ali pod posebnim mjerama zaštite, s maskama, pogotovo ako imaju svoje prijevozno sredstvo. U takvoj varijanti, nužno je obavijestiti državu u koju idu da dolaze, da moraju biti u karantetni i država mora potvrditi njihov dolazak.

21. lipanj 2021 14:44