StoryEditorOCM
KalelargaPISMA ČITATELJA

Čemu ova "pirueta" u mrkloj noći na relaciji Zadar - Ancona? Je li opet u pitanju isplovljenje iz Gaženice radi pražnjenja tankova s fekalijama?

Piše Zadarski.hr
12. siječnja 2024. - 12:51

Činjenica da nova luka u Gaženici nema spremnik za pražnjenje otpadnih voda s kruzera, ali i drugih brodova koji u njoj pristaju, izazivaju različite reakcije i među našim redovnim čitateljima, koji su u četvrtak navečer primijetili neobično kretanje jednog talijanskog broda koji je iz Gaženice krenuo prema Anconi, možda "radi pražnjenja tankova s fekalijama (a možda i koječeg drugog)!". Opažanje našeg čitatelja (podaci poznati redakciji) prenosimo u cijelosti:

"Čudnovato je da brod AF Claudia pod talijanskom zastavom sinoć isplovljava oko 23 sata iz Gaženice s nakanom da uplovi u Anconu. I sve je po propisima, tu je i pilotaža, uredno javljanje VTS Zadar i kurs prema vodama Italije. I ponovimo, jest da je sve naoko u redu, ali sumnju donekle izaziva ova "pirueta" u mrkloj noći koja je pomalo neobična. Da li se neka od naših pomorskih službi praćenja zainteresirala zbog ove jedinstvene petlje, kakav je to manevar i s kojom svrhom?

Sustav AIS-a nije zabilježio nikakvo plovilo u blizini AF Claudie e da bi ovaj skretao s kursa i to - u lijevo!

image

Pomorska ruta od Zadra do Ancone

Zadarski.hr/

Puhala je bura što znači da bi bilo kakvo onečišćenje bilo potiskivano prema talijanskoj strani obale i to je jedina nešto olakšavajuća okolnost i sreća za naš okoliš. Već otprije je poznato da kruzeri i ini brodovi u Gaženici nemaju kamo tijekom zimovanja isprazniti svoje crne tankove. Pa su nakon 2-3 mjeseca izležavanja redovito morali na isti način napraviti "điradu" po Jadranu s puno više ovakvih pirueta i nakon svega opet se vraćali u mirne vode luke Gaženica" stoji u opažanju našeg čitatelja koji nam je priložio GPS mape s pravcem kretanja broda AF Claudia od Zadra do Ancone. 

image

Pomorska ruta od Zadra do Ancone

Zadarski.hr/
10. svibanj 2024 14:15