StoryEditorOCM
KalelargaŠOPINGHOLIČARI

Bračni par ostavio djecu u automobilu na parkingu trgovačkog centra u Zadru! Evo što je uslijedilo, reagirala je i policija...

Piše B.S.
22. kolovoza 2023. - 09:36

Policija je u ponedjeljak 21. kolovoza u 16.20 sati intervenirala nakon dojave kako je u zadarskoj Ulici Benka Benkovića na parkiralištu u automobilu ostavljeno dijete bez nadzora.

Djecu su u automobilu primijetili građani, te je o svemu obaviještena hitna medicinska pomoć i policija.

Na mjesto događaja su izišli djelatnici Hitne medicinske pomoći i policijski službenici, koji su utvrdili kako se u otključanom automobilu čeških nacionalnih oznaka, parkiranom ispod nadstrešnice na parkingu trgovačkog centra nalazi dvoje djece, od kojih je jedno spavalo, dok su u automobilu čekali roditelje koji su bili u trgovini.

Na automobilu su djelomično bila otvorena stakla i otključana vrata koja je starije dijete u međuvremenu zatvorilo jer je ometalo parkiranje drugih automobila.

Djeci je odmah na mjestu događaja pružena liječnička pomoć, gdje je utvrđeno da su dobrog zdravstvenog stanja, a policija je u suradnji s drugim nadležnim institucijama u službenim prostorijama poduzela sve potrebite radnje i mjere iz svoje nadležnosti dok je na mjestu događaja obavljen očevid.

Policija će o svemu poduzetom, putem posebnog izvješća upoznati nadležno državnom odvjetništvo u Zadru, a putem međunarodne policijske suradnje o događaju će izvijestiti i nadležne institucije strane države.

- Podsjećamo i upozoravamo roditelje da ne ostavljaju djecu samu u zatvorenim automobilima jer posljedice mogu biti tragične ili mogu dovesti do teškog narušavanja zdravlja djeteta - poručuju iz PU zadarske.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od jedne do 15 godina.

Naglašavaju kako se Uvježbavanjem ‘prisutnosti‘ može izbjeći ulazak u mentalni proces automatizma.

- Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo. Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.) Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo - navode u MUP-u.

07. svibanj 2024 18:41