StoryEditor
KalelargaPOSIPANJE PEPELOM

Četiri novo zaražene osobe u županiji! S generalskog vjenčanja 36 pozitivnih osoba! Zašto su nam govorili da ih je 24? Koga se tu štiti?

Piše IN
17. srpnja 2020. - 10:10
Na fotografiji: (s lijeva) Željko Čulina, ravnatelj bolnice i Alan Medić, epidemiologJure Miskovic/Cropix

Četiri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom na području Zadarske županije, izvijestio je Stožer Civilne zaštite Zadarske županije. 

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 114 uzoraka, a aktivni nadzor provodi se nad 469 osoba.

Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirano je šest bolesnika.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Prema izvješću Službe za epidemiologiju  Zavoda za javno zdravstvo Zadar nakon 14 dana, odnosno maksimalnog vremena inkubacije od vjenčanja kćeri generala Mladena Fuzula s kojim se povezuje veći broj oboljelih od Covida-19, epidemiološkim praćenjem i anketiranjem do sada je utvrđeno ukupno 36 Covid-19 pozitivnih osoba. Od toga su tri obiteljski kontakti osoba koji su bili na vjenčanju, a sami nisu prisustvovali događaju.

Podsjetimo, načelnik Stožera Šime Vicković je nekidan za Zadarski.hr izjavio da se samo 24 zaražene osobe dovode u vezu s vjenčanjem, a na svaki novinarski upit o novozaraženima nismo mogli dobiti odgovor imaju li veze s vjenčanjem. Sada se ispostavilo da ih je 12 više od tzv. službene brojke, a s obzirom na sklonost prikrivanja informacija od strane epidemiologa, ali iz samog Stožera, opravdano možemo sumnjati da je realan broj zaraženih povezanih sa spornim vjenčanjem veći. Koliko veći, možda nikad nećemo doznati.

Raspon dobi Covid-19 pozitivnih osoba koji su bili nazočni na vjenčanju je od 23 do 47 godina, prosječna dob oboljelih jest 31 godina, medijan pozitivnih je 29 godina.

Svi zaraženi imali su blage simptome koji su u prosjeku trajali dva do tri dana, nije bila niti jedna hospitalizacija.

"Veći broj gostiju je  prema preporukama koje smo dali kod pojave prve zaražene osobe otišlo u samoizolaciju. Zahvaljujući brzoj reakciji zdravstvenih službi, organizatora vjenčanja i medija uspjeli smo svim sudionicima vjenčanja prenijeti preporuke kojima se sprječava širenje ove infekcije na opću populaciju. Epidemiološkim ispitivanjem utvrđeno je da je vjenčanje održano po svim važećim preporukama HZJZ koje su taj dan bile na snazi, te broj sudionika nije prelazio dozvoljeni broj" izvijestili su epidemiolozi.

Ostali zaraženi tijekom ovoga tjedna povezani su s pojedinačnim slučajevima zaraze, raznim kontaktima, a jednom dijelu se ne može utvrditi izvor zaraze niti mjesto gdje su se zarazili.

Iz ZJZ-a mole sve one koji sudjeluju na obiteljskim slavljima ili događajima s većim brojem ljudi da se pridržavaju svih epidemioloških uputa što prije svega podrazumijeva fizičku distancu i pojačanu higijenu ruku. Isto tako sve ostale da se pridržavaju uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čuvaju sebe i svoje bliske kontakte.

Izdvojeno

21. srpanj 2020 10:40