StoryEditorOCM
Kalelarga‘PROJEKT‘ PLANTAŽA

Četvorka zajedno izgradila plastenik, te angažirala više osoba koje su sadile sjemenje u plastične posude: za radnike Lončar dobio 100 tisuća kuna!

Piše B.S.
4. studenog 2021. - 15:09

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u srijedu je ispitalo dvojicu 43-godišnjaka za koje se osnovano sumnja da su sudjelovali u 'projektu' sadnje marihuane na dijelu najveće plantaže industrijske konoplje u Dalmaciji u Islamu Grčkom zbog čega su ranije uhićeni 58-godišnji Mario Lončar, vlasnik tvrtke 'Spela' 56-godišnji Marinko Crnjak.

Postoji, naime, osnovana sumnja da su dvojica 43-godišnjaka kao trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik; zajedno s Lončarom i Crnjakom od rujna 2020. godine do 18. kolovoza 2021., u Islamu Grčkom, postupali sukladno prethodnom međusobnom dogovoru u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu.

Osnovano se sumnja da su; nakon što ih je Crnjak povezao sa Lončarom zajednički stvorili plan da će na dijelu toga polja, na površini od 21 000 kvadratnih metara, zasaditi i uzgojiti konoplju tipa droge marihuana.

Osnovano se sumnja da je trećeosumnjičenik za posao sadnje droge marihuane osigurao novčana sredstva, te pribavio najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa droge marihuane, kao i materijal potreban za izgradnju plastenika neophodnog za rast sadnica droge marihuane, nakon čega je četvorka zajedno izgradila plastenik, te angažirala više osoba koje su sadile sjemenje u plastične posude.

- Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik zalijevali tako posađene sadnice i brinuli se o njihovu rastu, dok je trećeosumnjičenik financirao troškove podizanja sadnica, kao i plaćanje radnika na plantaži, za što je prvoosumnjičeniku isplatio oko 100.000,00 kuna - navodi se u zadarskom tužiteljstvu.

Tereti ih se da su posadili najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa marihuane na dijelu zemljišta, te su vodili brigu o rastu i uzgoju posađenih biljaka konoplje tipa marihuane čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto tetrahidrokanabiola (THC-a). Biljke su narasle do visine u prosjeku od oko 163 cm, te sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana.

Obojici je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U pritvoru se od kraja kolovoza nalaze Lončar i Crnjak.

18. travanj 2024 15:06