StoryEditorOCM
KalelargaOPASNA PRAKSA

Crni gusti dim nadvio se nad zaleđem Zadra, čak je "poklopio" i autocestu. Vatrogasci su imali dvije intervencije, nećete vjerovati što se dogodilo

Piše I.N.
7. travnja 2023. - 09:05

Gusti crni dim koji se u petak rano ujutro nadvio nad Islamom Latinskim u zaleđu Zadra posljedica je paljenja guma koje su poljoprivrednici na tom području poduzeli u noći s četvrtka na petak kako bi spriječili mraz da ne uništi nasade voćaka.

- Nažalost, takva praksa paljenja automobilskih, traktorskih i kamionskih guma stvara svima probleme, a najmanje pomaže poljoprivrednicima. Cijelu noć smo primali dojave stanovnika s tog područja i nekih drugih mjesta u Ravnim kotarima da ne mogu disati, a veliki se problem stvorio i na autocesti gdje je dim, zbog nedostatka vjetra, "sjeo" na prometnicu i tako ograničio vidljivost vozačima. Na sreću jutros je zapuhao vjetar pa se dim razilazi - kazali su nam dežurni vatrogasci na broju 193.

Zbog dojava građana vatrogasci su na teren prvi put izašli u 01:47 sati, a potom i jutros u 7:10 kada su izgasili preostale zapaljene hrpe s gumama.

- Gume su gorjele na 15-ak mjesta na jednoj livadi površine nekoliko hektara. Takva praksa kod poljoprivrednika nije novost, ali sinoć prije nego što su krenuli s paljenjem nisu nas obavijestili. Vatra se nije širila i paljenje je bilo kontrolirano, no sigurno da nije bezazleno. O tome je li netko počinio neki prekšaj odlučit će policija koja je o svemu obaviještena - dodaju iz centra 193. 

23. svibanj 2024 19:40