StoryEditorOCM
KalelargaVELIKE VRUĆINE

Danas kreće novi toplinski val, očekuju se temperature do 38 stupnjeva, za dijelove zemlje izdan žuti meteoalarm. Evo kada se možemo nadati osvježenju

Piše PSD
28. lipnja 2021. - 08:21
Split, 260621. Vrucina u Splitu. Gradske fontane i prirodna hladovina trazena su mjesta u gradu za spas od vrucina.Duje Klaric/Cropix

Meteorolozi upozoravaju da se danas u Hrvatskoj očekuje novi toplinski val. Temperature će dosezati 35 stupnjeva i tu neće stati. Sredinom tjedna u Zagrebu i Slavonskom Brodu očekuje se i do 38 stupnjeva. Izdan je žuti meteoalarm, upozorenje za potencijalno opasno vrijeme u središnjoj Hrvatskoj, Rijeci te na Kvarneru i dubrovačkom području. U kopnenom dijelu Hrvatske rashlađenje se očekuje potkraj tjedna, javlja HRT te donosi prognozu meteorologinje Petre Mikuš Jurković.

Od ponedjeljka je opet na snazi upozorenje na umjerenu opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje. U Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, nakon ugodnog jutra s temperaturom od 15 do 18, danju će biti vruće uz 33 ili 34 stupnja. Prevladavat će sunčano, gotovo i bez oblaka na nebu, a vjetar većinom slab.

Podjednako vruće i u središnjim predjelima - oko 34. Ujutro razmjerno ugodno sa 16 do 18 stupnjeva. Vjetar većinom slab, južnih smjerova, dok će na sjevernom Jadranu i u gorju popodne zapuhati umjeren jugozapadni vjetar. Gotovo mirno more popodne će zato biti malo valovito. Prevladavat će sunčano, mjestimice uz malu naoblaku te dnevnu temperaturu od 31 do 34.

Jutro u gorju svježe, oko 13, a na moru toplo od 20 do 23. Nakon tople i vrlo tople noći i u Dalmaciji će uz sunčano vrijeme dnevna temperatura porasti na 32 do 34, u unutrašnjosti i više. Popodne će pojačati vjetar s mora, koje će zbog toga biti malo, prema otvorenom i umjereno valovito. Na jugu zemlje će sunčano vrijeme popodne popratiti umjeren vjetar s mora, zbog čega će ono uglavnom biti malo valovito. Jutro toplo uz temperaturu od 21 do 24, a danju vruće od 32 do 34.

U utorak i srijedu na kopnu još toplije, danju će biti vruće i vrlo vruće. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjeren, u gorju na udare jak jugozapadni vjetar. U četvrtak su uz pritjecanje nestabilnog zraka izgledni pljuskovi i grmljavina, te okretanje vjetra na sjeverne smjerove, a bit će i manje vruće.

Na Jadranu se nastavlja sunčano vrijeme uz tople noći i vruće dane. U četvrtak i u unutrašnjosti Istre postoji mogućnost za grmljavinske pljuskove, koji se ne mogu isključiti ni ponegdje duž njezine obale. Puhat će umjereno jugo i jugozapadni vjetar, a u četvrtak postupno okretati na sjeverozapadni i zapadni.

Lipanj će u Hrvatskoj završiti sunčano, iznadprosječno toplo i s manjkom kiše. Sušu bi ponegdje mogli ublažiti pljuskovi, za sada najizgledniji u četvrtak, prvog dana srpnja, prognozira Petra Mikuš Jurković za HRT.

HAK je objavio preporuke za vozače.

- Zbog upozorenja od toplinskog vala savjetujemo svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu. Nikada ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Ako se tijekom vožnje osjećate loše odmah se zaustavite i potražite liječničku pomoć, objavio je HAK.

19. travanj 2024 09:23