StoryEditorOCM
Kalelarga30. OBLJETNICA

Danas se održava obilježavanje akcije Maslenica, prekretnice u Domovinskom ratu, koja je ponovno spojila sjever i jug: u Zadar stiže politički vrh

Piše Zadarski.hr/HINA
21. siječnja 2023. - 09:02

U Zadru se danas održava središnja svečanost u povodu 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. 

U Zadar danas stižu ministri Davor BožinovićMario Banožić i Tomo Medved, a prema informacijama dolazi i premijer Andrej Plenković. Podjestimo, predsjednik Zoran Milanović u Zadarskoj je županiji boravio u četvrtak.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno je spojila sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz.

Kako je često isticao general Ante Gotovina, operacija Maslenica bila je svojevrsna prekretnica u Domovinskom ratu.

- Do operacije Maslenice mi smo se uglavnom branili, više ili manje uspješno, ali Maslenica je označila preokret u Domovinskom ratu i tada su prvi put sudjelovale tri grane vojske, specijalna policija, ratna mornarica i zrakoplovstvo te kopnene snage, koje su bile nositelj te akcije - istaknuo je svojedobno general Gotovina.

Operacija je planirana u tajnosti pod kodnim nazivom Gusar, a u samo 72 sata oslobođeno je oko stotinu četvornih kilometara, od zadarskoga zaleđa s Novskim ždrilom i dijelom Velebita te područje oko Hidroelektrane Peruće u blizini Sinja.

image

General Ante Gotovina ispred svecanog postroja hrvatske vojske prije ceremonije otvaranja mosta 

Tom Dubravec/Cropix

Zapovijedao Bobetko, pomoćnici Gotovina i Roso

Vojno-redarstvenom operacijom zapovijedao je general Janko Bobetko, a njegovi pomoćnici bili su tadašnji brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso.

Hrvatska vojska i policija u borbena su djelovanja krenule iz nekoliko smjerova i već prvog dana oslobođeni su Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić. Sljedećih su dana oslobođeni Zračna luka Zemunik te mnoga mjesta zadarskoga zaleđa.

Strateški iznimno važno bilo je i preuzimanje nadzora nad širim područjem Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana, ključnih položaja na Velebitu s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac, Gračac i Benkovac. Do završetka operacije oslobođeno je cijelo područje tzv. ružičaste zone u zadarskom zaleđu i osiguran strateški bitan prostor Novskog ždrila.

Jedna od posebnosti operacije Maslenice bilo je sudjelovanje gardijskih brigada, nositelj je bila 4. brigada, a sudjelovali su dijelovi 1., 2., 3. i 9. brigade. Sve su pridonijele uspjehu operacije i očuvanju dostignutih borbenih položaja iako su neke od njih bile tek u osnutku. Na Velebitu su  koordinirano djelovale i snage Specijalne policije MUP-a, koje su ovladale dominantnim kotama i komunikacijama, a znatno su pridonijele i pričuvne brigade Hrvatske vojske te domobranske pukovnije.

Zbog neuspjeha pokušaj rušenja HE Peruća

U toj operaciji sudjelovale su najbolje hrvatske snage, ali i najbolje protivničke, srpske strane. U pomoć krajiškom vođi Milanu Martiću stigli su  Arkanovi Tigrovi, Knindže kapetana Dragana i niški specijalci, a iz BiH su stigle i Mladićeve vojne postrojbe.

Iako su glavni ciljevi operacije ostvareni vrlo brzo, zbog pritiska međunarodne zajednice, 25. siječnja kod Obrovca i Benkovca zaustavljeno je hrvatsko napredovanje.

Neprijatelj je to iskoristio za jačanje svojih snaga i protunapad pa su borbe potrajale još nekoliko dana.

image


Branitelj Bosko Ramljak koji je u domovinskom ratu sudjelovao u akciji Maslenica i Oluja.
 

Duje Klaric/Cropix

Hrvatske su snage, ojačane postrojbama koje su helikopterima prevezene iz Slavonije, zadržale dostignute crte bojišnice. Bio je to prvi helikopterski desant postrojba HV-a, a neprijatelj, koji je doživio dotad najveći poraz, zaprijetio je 27. siječnja rušenjem brane Hidroelektrane Peruće.

Unatoč aktiviranju 30 tona eksploziva, oštećena brana nije popustila, a Hrvatska vojska spriječila je neprijateljsko napredovanje i ubrzo ovladala cjelokupnim područjem.

Pontonski most povezao sjever i jug zemlje

Budući da je u operaciji Maslenici pod kontrolu hrvatskih snaga vraćeno Novsko ždrilo, na istome mjestu na kojemu je u studenome 1991. srušen Maslenički most sagrađen je pontonski, koji je često bio pod paljbom neprijatelja do konačnog oslobođenja zadarskoga zaleđa u akciji Oluji 1995. godine.

Pontonski most omogućio je uspostavu prometa između sjevera i juga do izgradnje novoga Masleničkog mosta, za koji je 30. siječnja 1993. predsjednik Republike Franjo Tuđman položio temeljni kamen.

Borbe u operaciji Maslenici trajale su do kraja ožujka i završetka operativnih djelovanja, a u akciji i poslije nje poginulo je 127 hrvatskih branitelja. Najveću tragediju doživjela je 3. gardijska brigada "Kune", koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24 pripadnika.

PROGRAM ZA SUBOTU, 21. siječnja

8:00 Budnica gradskim ulicama - Poluotok Zadra

9:00 – 16:00 Taktičko-tehnički zbor opreme OSRH i MUP-a - Trg kneza Višeslava, Zadar (parkiralište na Relji)

8:30 Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima- Gradsko groblje Zadar - Središnji križ

9:15 Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade Pauci - Ulica Ante Starčevića, Zadar

10:00 Odavanje počasti kod spomen-obilježja Kocka - Park uz Trg kneza Višeslava, Jazine

10:30 Mimohod pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama - Jazine - Obala kneza Branimira - Most - Narodni trg - Široka ulica

11:00 Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci „Maslenica ’93. - Memorijal Ivica Kapetanović“ - Sportska dvorana Krešimira Ćosića u ŠC-u Višnjik

11:30 Sv. misa - Crkva sv. Šime

13:00 Svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu - Široka ulica 8, Zadar

14:00 Ručak u šatoru na Forumu

14:30 Letački program – Akrobatska grupa HRZ-a „Krila Oluje“ - Zadarska riva

19:00 Koncert orkestra HRM-a, klape HRM-a “Sv. Juraj” i policijske klape “Sv. Mihovil” - HNK-u Zadar

22. travanj 2024 17:55