StoryEditorOCM
Kalelarga"KULTURNI SKANDAL"

Danas svaki kokošinjac ima video nadzor, a neprocjenjiva raka sv. Šimuna ima samo ključ i bravu. Gradonačelniče, što ćete poduzeti?

Piše Zadarski.hr
22. prosinca 2022. - 14:14

Što gradonačelnik Branko Dukić kani poduzeti kako bi se od lopova sačuvala najvrjednija zadarska kulturna baština, upitao je Damir Biloglav (DP), potaknut činjenicom da je prije mjesec dana meta lopova bila škrinja svetog Šimuna u istoimenoj zadarskoj crkvi koja je tom prilikom i oštećena.

- O značenju rake svetog Šimuna za Zadar ne bi trebalo puno govoriti, riječ je o najvrednijem djelu srednjovjekovne zlatarske umjetnosti u Europi. Svaki kokošinjac danas ima video nadzor,  a zaštita neprocjenjive vrijednosti, koja je dio zadarske, hrvatske i svjetske baštine, na razini je zaštite iz 14. stoljeća, kada je raka i napravljena, samo ključ i brava. Je li gradonačelnik stupio u kontakt s crkvom je li ponudio pomoć za sigurnost rake, da se uvede video nadzor kako se ovakav kulturni skandal prvog reda više nikad ne ponovi – kazao je Biloglav.

- Razgovarali smo o tome, ako trebaju video nadzor, možemo im ponuditi pomoć, ali to je crkva i crkvena imovina, u što se mi ne možemo izravno uplitati. Ali to je i zadarsko blago koje treba sačuvati – odgovorio je gradonačelnik.

06. svibanj 2024 14:37