StoryEditorOCM
KalelargaPRESSICA MOSTA

Đani Bunja: Teza da je Vir šampion turizma smiješna je i neozbiljna. Još su smiješniji ministrica turizma i župan Longin koji nema pojma o čemu govori

Piše Iva Ivanac
12. veljače 2021. - 13:07

Medijsku konferenciju pod nazivom “Dekonstrukcija mita o uspješnosti hrvatskog turizma na primjeru otoka Vira” u petak je održao Đani Bunja u ime Mosta za Zadarsku županiju.

Bunja je istaknuo kako smo izloženi “nevjerodostojnim podatcima o uspjesima turističke politike koju provodi općinska vlast na otoku Viru.”

- Vir se prikazuje kao šampiona hrvatskog turizma jer je u 2020.g ostvario 2,3 milijuna noćenja. Ta je tvrdnja pogrešna jer je prema podatcima iz sustava eVisitor u istoj godini ostvareno 440.952 turističkih noćenja i 1.851.328 noćenja u nekomercijalnim objektima za smještaj, govori Bunja dodajući kako se boravak vlasnika, članova njihovih obitelji, rodbine i prijatelja u kućama i stanovima za odmor, u kojima se usluga smještaja ne naplaćuje, označava nekomercijalni turistički promet. Navodi kako se turiste koji su vlasnici kuća, zapravo, smatra, domaćinima, dodajući kako se u turiste mogu ubrojiti jedino njihovi gosti kojima se usluga smještaja ne naplaćuje.

- Općinska vlast manipulira podacima koji nisu vjerodostojni I miješaju kruške i jabuke. Prema podatcima iz sustava eVisitor, koji uključuju i one za nekomercijalne smještajne objekte, ukupan turistički promet iskazan u ostvarenim noćenjima za 2019. iznosio je 2.625.689 noćenja. Da to nije točno možemo vidjeti pomoću podataka iz istraživanja o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj (TOMAS) i podataka o prihodima od “Poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića” koji u cijelosti predstavlja proračunski prihod Općine Vir, govori Bunja dodajući kako je prema istraživanju o potrošnji (TOMAS), prosječna potrošnja turista iznosila 97 eura, odnsono 88 eura kada su u pitanju turisti u obiteljskom smještaju.

- U tom slučaju ukupna turistička potrošnja za 2019. godinu na otoku Viru trebala bi iznositi 231.060.632 eura ili više od 1,733 milijardi kuna. Razvidno je da se to nije dogodilo, a nije ni vidljivo u Proračunu Općine Vir, ističe Bunja dodajući kako prema istom istraživanju turisti od ukupne potrošnje izdvajaju 17 posto na usluge hrane i pića izvan smještajnog objekta objašnjava kako bi onda pod tom stavkom u proračunu općine trebao stajati iznos od dva milijuna kuna, a ne 584.703 kuna koliki je bio za 2019. godinu.

- Dakle, teza da je Vir šampion turizma smiješna je i neozbiljna. U tom kontekstu još su više smiješni i neozbiljni ministrica turizma (i športa) i župan Zadarske županije koji smatra da je Vir sinonim za turizam u Hrvatskoj i perjanica turizma Zadarske županije, čime, u stvari, proglašava samoga sebe čovjekom koji nema pojma o čemu govori, zaključio je Bunja dodajući kako je oblik kojega je poprimio hrvatski turizam rezultat stihije te predlaže da se kao prvi korak poduzme u javnosti prezentiranje vjerodostojnih podataka o hrvatskom turizmu, a ne onih koji stvaraju lažnu sliku o njegovoj uspješnosti.

25. travanj 2024 19:00