StoryEditorOCM
KalelargaHOĆE LI SE PRIBLIŽAVATI ŽRTVI?

Daruvarac pušten na slobodu, jesu li pretučena djevojka i njezina majka dobile policijsku zaštitu? Pravnici tvrde da je slučaj od početka na "krivim nogama": Trebao je biti optužen za pokušaj ubojstva, a ne nanošenje teških ozljeda

14. prosinca 2018. - 19:36
Capture_zrtva.JPG

 

Zadranin Darko Kovačević Daruvarac (31), optužen za brutalno premlaćivanje 18-godišnjakinje, u petak je, nakon još jedne odgode postupka na Općinskom sudu u Zadru, pušten iz istražnog zatvora na slobodu, gdje će čekati nastavak postupka sazvan za 9. siječnja.

Šest mjeseci od napada u zadarskom kafiću "Chill out", gdje je djevojci krvničkim udarcima slomio kosti lica, izbio zube i slomio nos, istekao mu je maksimalni rok za boravak u istražnom zatvoru za kaznena djela prijetnje i nanošenja teških tjelesnih ozljeda za koja je optužen, pa je, po sili zakona, morao biti pušten na slobodu.

Ta je spoznaja duboko potresla majku 18-godišnjakinje, koja je to shvatila ujutro u sudnici Općinskog suda, kada je sutkinja Mitra Meštrović još jednom odgodila početak suđenja zbog izostanka Daruvarčeva odvjetnika Andreja Korljana, te roka u kojem novi odvjetnik kojeg je odredila mora pripremiti slučaj.

Kada je shvatila da će Daruvarac od petka biti na slobodi, ispustila je neartikulirani krik.

– Ne mogu ja ovo više! Ne mogu ovo izdržati. Molim vas! – zajecala je, a u tom se trenutku na vrata sobe za zaštićene svjedoke u sklopu sudnice "probila" i 18-godišnja Zadranka.

Pokušala je doći do majke mašući rukama i nogama, a onda i do Daruvarca. Cijelu su situaciju odmah smirili pravosudni policajci, koji su obje Zadranke uveli u zaštićenu prostoriju.

- Dajte mi torbu da odvedem dicu iz ove države! Ne mogu više, ne mogu više! Ubit će mi dicu! Što ću sada? Radi koga ja moram bižati iz Hrvatske, radi koga?! – vrištala je majka iz sobe za svjedoke, a zatim i u hodniku Općinskog suda u Zadru, kojim su nakon njihova odlaska policajci proveli Daruvarca prema policijskom automobilu, a zatim i prema istražnom zatvoru u zgradi na Poluotoku, odakle je tijekom dana pušten.

Sutkinja se ispričala žrtvama jer ne može proces brže okončati.

– Ja bih to doista voljela, ali ne mogu zbog zakonskih okolnosti – rekla je nakon incidenta u sudnici.

Tužitelj Igor Vulić zatražio je mjere opreza, zbog čega je Daruvarcu određeno da se nakon izlaska na slobodu tri puta tjedno mora javljati policiji, dobio je i zabranu približavanja i kontakta sa žrtvom, te zabranu napuštanja prebivališta, uz oduzimanje osobne iskaznice i putovnice.

Milan Petričić, odvjetnik 18-godišnjakinje i njezine majke, potvrdio je da one stalno osjećaju strah.

– Ono što mene muči ovdje, i to je jedina moja zamjerka, jest da je trebalo malo više paziti da se nanovo ne povrjeđuju žrtve. Pozivanje žrtve ovakvog događaja četiri, pet puta, sada šesti put novo je traumatiziranje. To je jedina zamjerka. Sud je trebao na to paziti, a nije. Mjere opreza su nebitne za sigurnost ove obitelji – rekao je.

Iz zadarske policije su potvrdili da će poduzeti sve da zaštite žrtve u okviru njihovih mogućnosti, no da 24-satnu policijsku zaštitu određuju resorni ministar.

 

Presudno je bilo to što je bio - bos
U zadarskim pravosudnim krugovima smatraju kako je slučaj od početka postavljen na "krive noge" jer se udarac u meko tkivo, kakvih je kobne večeri u kafiću "Cill out" bilo više, možda trebao okvalificirati kao pokušaj ubojstva, a ne nanošenje teških ozljeda, za koje je Daruvarac i optužen.
– Od tih je udaraca djevojka lako mogla lako umrijeti – smatraju.
Da je u početku optužen za pokušaj ubojstva, Daruvarac bi dobio kaznu od najmanje pet godina zatvora, a time bi se i rok boravka u istražnom zatvoru produljio na 12 mjeseci.
Međutim, kako doznajemo, kod kvalifikacije je presudila činjenica što je Daruvarac kobne večeri bio bos, japanke je bio ostavio sa strane. Da je bio u teškoj obući, bio bi optužen za pokušaj ubojstva.
– Ne možemo reći da sud nije pokušao riješiti slučaj u roku od šest mjeseci. Dogodilo se to što se dogodilo, a realno nova sutkinja u vremenu koje je imala nije mogla dovršiti postupak – rekao je odvjetnik Milan Petričić.
08. svibanj 2024 02:25