StoryEditorOCM
KalelargaVREMENSKA PROGNOZA

DHMZ za danas izdao crveni i narančasti meteoalarm: ‘Pripremite se za olujni vjetar, a evo gdje će biti najgore‘

Piše JL
12. ožujka 2023. - 08:41

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 12. ožujka, crveno i narančasto upozorenje na vjetar.

Crveno upozorenje je izdano za područje Velebitskog kanala zbog vrlo jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h. Dok je narančasto upozorenje izdano za područje Kvarnera i Kvarenrića zbog jake, mjestimice vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 65-95 km/h, prenosi Ravnateljstvo civilne zaštite.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navode na svojoj stranici.

02. lipanj 2023 21:45