StoryEditorOCM
KalelargaNOVA ODLUKA U ZADARSKOM POSLU STOLJEĆA:

Dino Perović po drugi put projektiranje i izgradnju CGO-a povjerio slovenskom poduzeću "Riko"

23. siječnja 2019. - 20:54
cgo4-221118

Direktor zadarske tvrtke "Eko" Dino Perović donio je odluku po kojoj će slovenska tvrtka "Riko" projektirati i graditi Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. U postupku javne nabave za posao od skoro pola milijarde kuna, Perović je već jednom donio ovakvu odluku, ali je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave tu odluku poništila i to na žalbu poljske tvrtke "Crontrol Process" kojoj je "Eko" isplatio i 100.781 kunu za troškove žalbenog postupka.

Slovenski "Riko" je na javnom natječaju ponudio 368, a poljski "Control Process" čak 439 milijuna kuna. Na Perovićevu odluku o izboru "Rika", DKOM-u su iz "Control Processa" poslali vrlo opsežnu žalbu s velikim brojem primjedbi od kojih je velika većina odbačena, ali su dvije prihvaćene kao dovoljan razlog za poništenje odluke o izboru. U suštini, odluka je poništena jer neki od kooperanata slovenske kompanije, tvrtke iz Italije i Njemačke, nisu dostavile vjerodostojne dokumente o plaćenim porezima i potvrde o nekažnjavanju odgovornih ljudi.

Nakon što mu je DKOM poništio odluku, Perović je od "Rika" zahtijevao da od svojih partnera iz Italije i Njemačke zatraži vjerodostojnu dokumentaciju, a sada je, nakon što mu je dokumentacija dostavljena, opet donio istu odluku: Centar za gospodarenje otpadom projektirat će i graditi "Riko" sa svojim partnerima.

Predstavnici poljskog poduzeća unaprijed su najavili da će u slučaju ovakvog raspleta javne nabave ispitati sve pravne mogućnosti koje im u Hrvatskoj stoje na raspolaganju, te da će razmisliti i o tome da se obrate Europskom sudu.

Perovićeva je odluka objavljena u srijedu i tek treba vidjeti hoće li i kako na nju reagirati "Control Process".


 

06. svibanj 2024 20:53