StoryEditorOCM
KalelargaDRAMA U KANJONU

Dječaka iz Belgije na Paklenici ugrizao poskok, hitno je prevezen u zadarsku bolnicu gdje je dobio protuotrov

Piše Zadarski.hr
31. srpnja 2023. - 09:55

Dječaka Thibauta (6) prošlog je ponedjeljka u Nacionalnom parku Paklenica ugrizao poskok. Belgijska obitelj Spriet odlučila je u ponedjeljak planinariti Paklenicom. Kada su se nakratko zaustavili kod rijeke, stvari su krenule po zlu.

"Thibaut se želio igrati uz vodu. Uhvatio se za granu kako bi održao ravnotežu. Ali nije vidio zmiju kako leži na toj grani. Vikao je – ugrizao me za prst, kaže njegov otac Alexander Spriet za belgijski Nieuwsblad

Otac Alexander kazao je kako je njegov šestogodišnji sin krvario na prstu. Nisu imali signala na mobitelu kako bi pozvali pomoć pa su se odmah odlučili vratiti do stanice prve pomoći. 

- Refleksno sam zamolio ženu da brzo fotografira zmiju dugu jedan metar. I to se pokazalo važnom odlukom. Thibauta je vozilo hitne pomoći prevezlo u zadarsku bolnicu gdje su mu dali protuotorov. Zbog fotografije su znali koji protuotrov dati, kazao je otac šestogodišnjeg dječaka. Budući da tamošnji djelatnici nikada nisu vidjeli dijete koje je ugrizao poskok, nisu znali kako će ono reagirati ni koja je preporučena doza.

- Bilo je kao u filmu. Otrov se polako širio s mjesta ugriza, a uzrokuje smrt ako stigne do srca. Kod Thibautsa je otrov stigao do pazuha, ispričao je njegov otac Alexander. On je za Nieuwsblad kazao kako su liječnici u Splitu odlučili motriti malenog zbog opasnosti od prestanka rada bubrega i tromboze.

- Bio je sam na intenzivnoj, smjeli smo doći samo na sat vremena. Srećom sada možemo provesti cijeli dan s njim, kazao je za belgijski Nieuwsblad

- Liječnici su morali raditi rezove na njegovoj ruci da oslobode pritisak. Kada to zacijeli moći ćemo otići, dodao je i kazao kako se povratku u Belgiju nadaju početkom ovog tjedna.

Roditelji kažu kako žele upozoriti turiste na opasnost za koju ni oni sami nisu znali. “Nigdje nije bilo znakova upozorenja na ovo”, tvrdi otac dječaka.

02. svibanj 2024 13:51