StoryEditorOCM
KalelargaPROMJENA VREMENA

Do kraja tjedna promjenjivo, ali natprosječno toplo: Za vikend se vraćaju zima i bura! Poznate i prve prognoze za proljeće

Piše PSD
21. veljače 2023. - 09:31

U većini krajeva bit će uglavnom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Ponegdje na sjevernom Jadranu, u gorskoj Hrvatskoj i na sjeveru Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz maglu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Vjetar većinom slab, ponegdje u unutrašnjosti umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 13 do 18 stupnjeva Celzijusovih.

Srijeda će isto još biti uglavnom stabilna, suha, uglavnom oblačnija u gorskoj Hrvatskoj i na dijelu obale Jadrana, ali i dalje toplije od prosjeka, piše meteorologinja N1 Tea Blažević.

Četvrtak posvuda promjenjiviji, nestabilniji, lokalno uz kišu, kako u unutrašnjosti tako i duž Jadrana. U petak još vjetrovitije, jačat će južina, uz povremenu kišu

Za vikend, već u subotu od jutarnjih sati postupno intenziviranje oborine, a onda prema večeri kako temperature budu padale, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorju.

Ipak, snijega će, kako sada stvari stoje, osobito tijekom noći na nedjelju i u nedjelju biti i u nižim predjelima. Temperature će lokalno pasti i za desetak stupnjeva. Duž Jadrana će zapuhati jaka i olujna bura.

image
Marko Todorov/Cropix

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu veliku prognozu za proljeće u Europi. Prognoza se temelji na dva modela - ECMWF i CFS. Model ECMWF najčešće se spominje kao najpouzdaniji, barem u kategoriji dugoročnih prognoza. Prema tom modelu Europu čekaju iznadprosječne temperature tijekom ožujka, travnja i svibnja. 

"Gledajući pobliže Europu, vidimo da će površinske temperature uglavnom biti iznad normale. Kao rezultat toga toplije temperaturne anomalije i blaži uvjeti vjerojatniji su u istočnim dijelovima. Središnje i zapadne regije vjerojatno će vidjeti više povremenih hladnih fronti sa sjevera/sjeverozapada. Što se tiče oborina, Europa ima trend više oborina u sjevernim regijama, gdje se nalazi većina sustava niskog tlaka. Više oborina naznačuje se i u južnim središnjim područjima", stoji u prognozi koju prenosi index.hr.

Sjevernoamerički model dugog dometa CFS također najavljuje da će površinske temperature u Europi biti više od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u sjevernim regijama. "Gledajući prognozu oborina, više oborina vidimo nad sjevernom Europom. To je očekivano, s niskim tlakom iznad sjevernog Atlantika. Na jugu se uz visoki tlak očekuje suše proljeće", stoji.

SWE je na kraju objavio kombiniranu prognozu. "Očekuje se da će Europa imati uglavnom toplije temperature od prosjeka na većem dijelu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. Nad sjevernom Europom očekuju se normalni do vlažniji uvjeti. Britansko otočje i Skandinavija mogli bi imati veće razine oborina. U kopnenoj Europi očekuju se normalne oborine, uz sušnije uvjete prema jugu."

06. lipanj 2023 19:02