StoryEditorOCM
KalelargaZVUČI PREDOBRO

Dočekali smo i to: napokon stiže - zahlađenje! Nikad se nismo toliko veselili buri koja će nas osvježiti 4-5 stupnjeva

Piše vijesti sd
23. srpnja 2023. - 12:03

Na području sjeverne Afrike i Sredozemnog mora, anticklona se polako pomjera prema istoku. Polje niskog tlaka ciklone prelazi preko sjeverne i srednje Europe, donoseći vlažan oceanski zrak. Mlazna struja prelazi Atlantik, te uzrokuje jaku nestabilnost koja se brzo premješta od zapada prema istoku, izvještava N1.

Danas će vrijeme biti stabilnije s djelomično sunčanim vremenom i promjenjivom naoblakom. U unutrašnjosti se očekuje slab razvoj dnevne naoblake, a mogući su i poneki pljusak u planinskim područjima. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 14 do 19 stupnjeva, dok će na Jadranu biti toplije s temperaturom od 21 do 26 stupnjeva. Najviše dnevne temperature bit će između 28 i 32 stupnja, dok će na Jadranu i u zaobalju dosezati od 31 do 35 stupnjeva Celzijusa.

Sutra, u ponedjeljak, očekuje nas stabilno, toplo i vruće vrijeme s slabim razvojem dnevne naoblake. Na Jadranu će zapuhati jugozapadnjak i slabo jugo pod kraj dana. Jutarnje temperature bit će oko 17 stupnjeva u unutrašnjosti i oko 24 stupnja na Jadranu. Najviše dnevne temperature bit će između 32 i 37 stupnjeva.

image
Bozo Radic/Cropix

U utorak prijepodne će biti sunčano, toplo i vruće uz povremenu pojavu dnevne naoblake. No, poslijepodne i u noći s utorka na srijedu očekuje nas promjena vremena. Sa sjeverozapada dolazi hladniji vlažni zrak s Atlantika u obliku hladne fronte, donoseći pljuskove, grmljavinu i jak, mahovit vjetar. Temperature će pasti za 5 do 7 stupnjeva, te druga polovina tjedna neće biti toliko vruća, s najvišim temperaturama koje neće prelaziti 26 stupnjeva.

Na Jadranu će prvi dio tjedna biti sunčan i topao s jugom i jugozapadnjakom. No, sredinom tjedna će se osjetiti prolazak hladne fronte, što će dovesti do zahladnjenja i pojave bure koja će se proširiti na cijeli Jadran do kraja tjedna. Najviše dnevne temperature bit će niže za 5 do 6 stupnjeva, a noćne temperature će pasti ispod 20 stupnjeva. Temperatura mora bit će oko 26 do 28 stupnjeva Celzijusa, a UV indeks će biti visok, a uz obalu i u planinama vrlo visok.

U utorak navečer, savjetuje se da vlasnici plovila budu pažljivi i dobro ih vežu, te izbjegavaju plovidbu na napuhanim gumenjacima daleko od obale, jer bi nagla bura mogla iznenada zapuhati punom snagom.

02. svibanj 2024 03:26