StoryEditorOCM
KalelargaPROGNOZA

Dolazi velika promjena vremena, najprije će poplaviti rive, a onda u Dalmaciju stižu pravi mrazovi, zaštitite mjerila

Piše DALMACIJA SD
15. siječnja 2023. - 16:46

Veći dio idućeg tjedna promjenjivo oblačno povremeno s kišom, mjestimice i u obliku obilnijih pljuskova. U unutrašnjosti će ponegdje padati i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača osobito u gorju. Na Jadranu će prevladavati umjereno i jako jugo i južni vjetar, prognozirao je mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ za HRT.

A zbog znatnije promjene vremena od ponedjeljka DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

image

D H M Z

"U nedjelju postupno naobačenje, na zapadu mjestimice s kišom uz jačanje južine. Navečer, uz pad temperature zraka, u gorju mjestimice snijeg. U noći i u ponedjeljak prijepodne kiša posvuda, a ponegdje može biti i obilna. Osim u gorju, snijeg je moguć i u nizinama središnje Hrvatske, uz stvaranje snježnog pokrivača. Poslijepodne i navečer prolazno razvedravanje, a u utorak novo naoblačenje, mjestimice uz oborine.

image

D H M Z

Na Jadranu u nedjelju postupno naoblačenje, najprije na sjevernom dijelu, gdje će do kraja dana mjestimice biti kiše. U ponedjeljak i utorak promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar", navodi Dragojlović.

image

D H M Z

No, sudeći po prognozi norveškog Meteo-instituta prava zima tek dolazi. Naime, značajniji minusi u Zagori nas očekuju od petka 20. siječnja.

image

Dalmatinska zagora 

image

Dalmacija - otoci

image

Dalmacija - obala

Upozorenje DHMZ-a

DHMZ je izdao i posebno priopćenje: 

- Već će se u nedjelju dati naslutiti da nam stiže izražena promjena s padom tlaka zraka te jačanjem juga i jugozapadnjaka kao posljedica stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu. Ona će se u ponedjeljak premještati preko Hrvatske, a s njom će početi pritjecati hladan zrak.

Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovina bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske.

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega.

U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega, pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu. Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra - juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra. Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva.

Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovini biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede kada raste vjerojatnost za buru i u tim će predjelima biti hladnije - navodi DHMZ. 

20. travanj 2024 16:51