StoryEditorOCM
KalelargaDUKIĆEVO IZVJEŠĆE

Dotaknuo se i Aglomeracije: "Nismo zadovoljni dinamikom radova na Boriku, samo se nama može dogoditi da njemačka tvrtka ide u stečaj"

Piše Iva Ivanac
6. svibnja 2022. - 16:59

Na današnje održanom Gradonačelnikovom kolegiju, Branko Dukić je prezentirao izvješće o svom radu za drugu polovicu prošle godine. Pored prezentiranih dovršenih, započetih i projekata koji su u tijeku, gradonačelnik Dukić je kazao kako Grad nije zadovoljan radovima na Aglomeraciji Zadar-Petrčane koji se odvijaju u sklopu "cjeline Zadar", a gdje radove izvodi njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer. 

- Radovi se ne odvijaju predviđenom dinamikom zbog financijskih problema u koje je zapala njemačka tvrtka. Još uvijek nisu usklađeni s dinamikom rada koju je predložila njemačka tvrtka, kazao je gradonačelnik Dukić pa dodao da i njemačke tvrtke znaju imati probleme u radu. 

- Njemačka tvrtka ide u stečaj i to se izgleda samo nama može dogoditi. Imamo odvjetnika koji konstantno komunicira s tom tvrtkom. Rekli su da svi radovi, odnosno projekti u Hrvatskoj i dalje ostaju i kako bi sve trebalo ići po planu, ali svjesni smo da radovi zaostaju. Po planu su trebali imati završeno 20 posto radova, a izvršili su deset posto, možda i manje, a što jasno ukazuje na operativne probleme te tvrtke. Dogodilo se i ono što smo htjeli napraviti, a to je da dvije velike ulice na Boriku i Diklu riješimo dok ne traje sezona, ali su se radovi odužili i napravili probleme koje imamo. Trenutno se na Boriku odvijaju i vodovodni radovi gdje se mijenja cijela vodovodna mreža jer je loše kvalitete. Odvijaju se redoviti sastanci između njemačke tvrtke, Vodovoda i Odvodnje kako bi se ta cesta što prije završila, a vjerujemo da će biti gotova do početka ljeta, istaknuo je gradonačelnik Dukić dodajući kako se radovi odvijaju i pojačanim intenzitetom. 

- Svjesni smo da građani trpe jer je to turistički dio grada i mogu ih još jednom zamoliti na strpljenje jer se taj dio infrastrukture jednostavno mora napraviti, zaključio je gradonačelnik. 

Na kolegiju je bila još jedna točka vezana uz Aglomeraciju, a to je izmjena odluke o dugoročnom zaduživanju za projekt Aglomeracije. Naime, Grad Zadar se 2020. godine kod Zagrebačke banke zadužio kapitalni projekt Aglomeracije u iznosu od 150 milijuna kuna. krajem travnja ove godine su od Zagrebačke banke zaprimili novu ponudu za refinanciranje tog kredita, odnosno za snižavanje kamatne stope. 

- 20. travnja 2022. godine zaprimljena je nova ponuda od Zagrebačke banke za refinanciranje postojećeg kredita uz nižu kamatnu stopu od 0,6 posto godišnje. Ukupni trošak kamate po stopi od 1,05 posto iznosi 9.120.309,95 kuna dok po novoj stopi od 0,6% iznosi 5.315.012,45 kuna te je razvidno smanjenje troškova kamata u iznosu od 3.805.297,50 kuna, istaknuo je Ivan Mijolović, pročelnik Upravnog odjela za finnacije Grada Zadra. 

Refinanciranje kredita kod Zagrebačke banke mora potvrditi Gradsko vijeće Grada Zadra koje se održava u utorak. 

05. svibanj 2024 15:13