StoryEditorOCM
KalelargaPRESUDA

Država iz proračuna treba platiti više od pola milijuna kuna jednom od izvođača radova na sanaciji zgrade za branitelje na Crvenim kućama

Piše B.S.
12. studenog 2021. - 22:18

Država iz proračuna treba platiti više od pola milijuna kuna građevinskoj tvrtki Osijek-koteks d.d., jednom od izvođača radova na višestambenoj zgradi 'A2' koja je za potrebe stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji izgrađena 2012. godine na Crvenim kućama u Zadru.

Četiri godine nakon što je građevinska tvrtka tužila, država joj presudom Trgovačkog suda u Zadru sada mora isplatiti 356.682,60 kuna, te iznos od 238.292,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama, a uz to mora joj nadoknaditi i parnične troškove od 80.605,38 kuna. Riječ je o neosnovano naplaćenim troškovima uklanjanja nedostataka na zgradi koji nisu bili posljedica radova 'Osijek -koteksa'.

Tvrtka je 2017. tužila RH navodeći kako je sa Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja 2010. sklopila Ugovor o građenju zgrade na parceli površine 6.076,00 m2 s ukupno 65 stanova. Ugovorom je određeno da cijena izgradnje iznosi 23.505.543,97 kuna s PDV-om, a radovi su dovršeni 2012. kada je tvrtka dobila dvije godine za otklanjanje nedostataka u izgradnji.

Tada je izdana bankovna garancija za uklanjanje nedostataka u korist Ministarstva graditeljstva u visini iznosa do maksimalno 2.350.554,40 kuna, sa rokom do 30. rujna 2014. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je 11. travnja 2014. uputila 'Osijek -koteksu' poziv na uklanjanje nedostataka u prilogu kojega je dostavljen popis utvrđenih nedostataka na zgradi.

Zadnji nadzor je obavljen 2014. kada su utvrđeni još poneki nedostaci. Tada je raskinut ugovor s'Osijek -koteksom', te je za otklanjanje preostalih nedostataka angažirana druga firma, Tandem – gradnja d.o.o. koja je radove dovršila 2017.

'Osijek koteks' je, međutim, nakon usporedbe sa zadnjim nadzorom iz 2014. utvrdio da su u konačnici otklanjani i nedostaci koji nisu bili tada utvrđeni, pa je podnio zahtjev Ministarstvu graditeljstva za povrat stečenog bez osnove, odnosno razlike iznosa bankovne garancije i stvarnih troškova uklanjanja nedostataka na građevini. Neosnovano naplaćene troškove izvođenja radova uklanjanja nedostataka na građevini temelji na činjenici da su radovi Tandem – gradnje d.o.o., kao društva koje je bilo izvođač radova, obuhvatili radove koji nisu bili dio zapisnika od 24. rujna 2014., a kojim zapisnikom su trebali biti utvrđeni svi nedostaci na građevini i nakon čega je aktivirana bankarska garancija.

U sudskom postupku je bilo sporno je li država trebala temeljem sredstava dobivenih aktivacijom bankovne garancije zadržati iznos koji je zadržala ili manji.

- Po stavu ovoga suda tuženica u tom stjecanju bila nepoštena budući da je bilo životno i logično za očekivati da neće cjelokupni iznos iz bankarske garancije biti potreban za sanaciju nedostataka na građevini. Za zaključiti je da je tuženica trebala najprije obaviti procjenu odnosno izraditi troškovnik, a potom aktivirati bankarsku garanciju, jer se radi o znatnim sredstvima pa tako i znatnim gubicima. Naime, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je podnijelo zahtjev za aktivacijom bankarske garancije i prije nego što je sačinjen zapisnik sa utvrđenim nedostacima, pa sud smatra da je takvo postupanje bilo suprotno načelu savjesnosti i poštenja - navodi se u presudi Trgovačkog suda u Zadru.

Nakon izgradnje zgrade na Crvenim kućama utvrđeni su brojni projektni nedostaci. Jedan od njih je bio problem ravnoga krova sa kojeg je odvod riješen tzv. rigalicama i budući je tijekom 2013. i 2014. u Zadru palo puno kiše, a vjetar je iz obližnje šume donosio veliku količinu borovih iglica i smeća pa su se te rigalice djelomično zaštopale i na krovu bi se tada stvarao bazen, voda se prelijevala i budući da je bilo jugo voda je nanošena pod fasadu.
Još jedna od velikih projektnih pogrešaka bila je garaža ispod zgrade jer je do ulaza u garažu a sa prometnice odnosno parkirališta bio veliki pad i prilikom velikih kiša bi poplavljivala garaža.

08. svibanj 2024 07:04