StoryEditorOCM
KalelargaISPUNJENO OBEĆANJE?

Dukić: "Linearni akcelerator dolazi u Zadar do kraja godine!" Liga protiv raka u četvrtak organizira kazališnu predstavu

Piše Iva Ivanac
30. siječnja 2023. - 14:09

Linerarni akcelerator stići će u Zadar do kraja 2023. godine. Izjavio je to gradonačelnik Zadra Branko Dukić na konferenciji za medije kao predsjednik Lige protiv raka Zadar.

- Nakon obećanja premijera, zadarska bolnica uvršetna je na popis za nabavku linearnog akceleratora. Prema informacijama koje imam iz Ministarstva zdravstva, sada se treba oformiti povjerenstvo koje će provesti javnu nabavu za akcelerator. U prvoj nabavi se kupuju četiri akceleratora, a jedan od tih ide u zadarsku bolnicu. Iz resornog ministarstva me uvjeravaju da će akcelerator stići u ovoj godini. Cijela stvar po pitanju natječaja bi trebala biti gotova u svibnju ili lipnju, istaknuo je Dukić. 

- Nabavka akceleratora bila bi kruna rada za ono što smo se sve ove godine trudili. Država će uz kupnju linearnog akceleratora kupiti i jedan dio dodatne opreme. Novci koje već godinama skuplja Liga protiv raka Zadar, ali i novci od prodaje stana koje imamo u svom vlasništvu biti će utrošeni na kupnju ostatka dodatne opreme i edukaciju liječnika, kazao je gradonačelnik. 

Iza Lige protiv raka Zadar je aktivan mjesec, a ovog su ponedjeljka najavili i predstavu Teatra Kerekeš "Dobra, večer, došao sam po vašu kćer". Predstava se održava u sklopu akcije "Smijehom protiv raka, smijeh kao lijek" koja ove godine, nakon što se oduzmu dvije pandemijske godine, obilježava 15. obljetnicu.

- Prije 17 godina sastajali smo se na starom Odjelu za onkologiju i tada smo donijeli odluku da će krenuti s akcijom "Smijehom protiv raka, smijeh kao lijek". Donesena je itada odluka da će u tim predstavama nastupati kazališni prvaci. Pokušati ćemo nasmijati sugrađane i zdrave i bolesne, zdravima ćemo, nadam se, uljepšati večer, a bolesnima dati dodatnu motivaciju za liječenje jer svi znamo koliko smijeh ima terapeutsko značenje u liječenju, kazala je Lada Šokota, potpredsjednica udruge Liga protiv raka Zadar dodajući kako ne sumnja da će odabirom predstave nasmijati građane. 

Predstava se održava u četvrtak, u HNK Zadar s početkom u 20 sati. Cijena ulaznica iznosi deset eura, a cijeli prihod od prodaje ulaznica bit će uplaćen na zajednički račun Lige protiv raka i Opće bolnice Zadar koji je namijenjen za linearni akcelerator. 

25. travanj 2024 10:44