StoryEditorOCM
KalelargaZADRANI OBILJEŽILI DAN PACIJENATA

Dukić: Nužno je da svi poštujemo i štitimo prava pacijenata

Piše Zadarski.hr
18. travnja 2018. - 21:16
IMG-20180418-WA0000

- Zaštita prava pacijenata znači i zaštitu njihovih ljudskih prava, kao što su pravo na dostupnost informacija, pristanak ili odbijanje, slobodan izbor, privatnost i povjerljivost u procesu liječenja odnosno korištenja zdravstvenih usluga – istakla je među ostalim, dr. Dubravka Finka na današnjoj konferenciji za novinare održanoj na zadarskom Narodnom trgu.

Zajedno sa svojim suradnicima i članovima zadarskog ogranka Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata zadarska je liječnica naglasila važnost informiranja građana o pravima pacijenata koje promiče i Europska povelja o pravima pacijenata koja je postala temeljni dokument za reformu zdravstva u zemljama Europske unije.

Upravo stoga u zemljama članicama EU obilježava se 18. travnja već 12 godina posebni Dan prava pacijenata, a u Zadru već devetu godinu zaredom i zadarski ogranak obilježava ovaj datum kojim se podsjeća na spomenutu Povelju kojoj je drugo poglavlje s nabrojanih 14 prava pacijenata sastavni dio i Europskog ustava. Zadrani su i ovog puta zajedno s predstavnicima medija obnovili zamisli o važnosti obilježavanja potrebe za promicanjem prava pacijenata, te podijelili građanima i posebne promotivne letke s obrazloženjima što je Dan prava pacijenata i koja su to prava koja se moraju pacijentima zajamčiti.

Pomoć u promociji pružili su zadarski gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik županijskog upravnog Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna. Ovdje sam, naglasio je prvi čovjek Grada, kao liječnik i kao gradonačelnik, jer je nužno da svi poštujemo i štitimo prava pacijenata, te unaprijediti i stalno razvijati komunikaciju između medicinskih djelatnika i građana-pacijenata.

02. svibanj 2024 14:22